Acasă Actualitate Alo, Salubritatea, pute la ghenă!

Alo, Salubritatea, pute la ghenă!

Nu mai este nici o noutate că, vara, cele mai multe dintre platformele de gunoi care deservesc cartierele Craiovei te trăsnesc cu mirosul greu. Este, în fapt, un cerc vicios alcătuit din administraţia locală, SC Salubritatea, Compania de Apă, asociaţii de proprietari şi cetăţeni. Craiovenii se plâng că multe dintre platformele de gunoi sunt construite în aşa fel încât nu au o scurgere, nu sunt prevăzute cu canalizare şi, mai ales, cu o sursă de apă. Este şi cazul platformei de pe strada Mihail Moxa din cartierul Calea Bucureşti, care deserveşte două asociaţii de proprietari. Aici, primăria a schimbat locul destinat containerelor de gunoi, fiindcă se afla prea aproape de blocuri. Noua platformă a fost dată în funcţiune, dar este lipsită de canalizare şi o sursă de apă care să permită spălarea acesteia. Cel mai rău este însă că platforma a fost construită „aiurea“, după cum spun locatarii, iar tot compostul (lichidul de la gunoi) se scurge în stradă. „Platforma este nefinalizată. Nu are gură de canal, nu are un robinet, pentru ca femeile de serviciu să poată spăla locul, după ridicarea gunoiului. Tot lichidul care se scurge din tomberoane şi din maşina Salubrităţii, când ridică gunoiul, vine în stradă şi bălteşte aici. Şi la 40 de grade Celsius, când se încinge betonul, te trăsneşte mirosul. Am făcut cereri la Compania de Apă să vină să ne instaleze un canal şi o sursă de apă. Nu am primit nici un răspuns“, susţine administratorul asociaţiei de proprietari Siloz-Înfrăţirii, Marin Sorescu.

Toţi duc grija gunoiului

Reprezentanţii SC Salubritate Craiova susţin că în ultima perioadă au încercat să diminueze acest disconfort, hotărând ca ridicarea gunoiului să se facă pe timp de noapte în unele dintre cartierele oraşului. „A dat roade decizia noastră. Maşinile care ridică gunoiul nu mai încurcă în acest fel circulaţia în parcările blocurilor. Mirosurile sunt estompate, fiindcă una este să ridici gunoiul când sunt 15 grade şi alta este la 35 de grade Celsius. Angajaţii noştri sunt obligaţi să lase platforma curată după ridicarea gunoiului. Dar şi asociaţiile au obligaţia să întreţină locul curat, să dezinfecteze. De asemenea, şi cetăţenii trebuie să fie mai atenţi, gunoiul se aruncă în pubele, nu pe jos“, este părerea directorului SC Salubritate Craiova SRL, Flavius Sirop.
Numai că acesta este contrazis de craioveni, care spun că maşinile Salubrităţii lasă în urma lor bălţi de lichid urât mirositor şi dâre de gunoi, iar de curăţarea platformelor nici vorbă. „La platformele care deservesc asociaţia noastră şi încă altele două nu avem nici gură de canal, nici sursă de apă. De maşinile Salubrităţii nu mai vorbesc. Toată zeama de la gunoi rămâne în urma lor. Pe zeci de metri mirosul pestilenţial persistă ore bune. Aici, la blocul A4, nu poţi să stai, ţi se taie respiraţia“, a spus preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 2 din Brazda lui Novac, Dumitru Mihai.
Dincolo de vina primăriei sau a Salubrităţii, reprezentanţii asociaţiilor şi mulţi dintre craioveni uită să adauge că este şi vina lor.
Primii pentru că uită că au angajaţi plătiţi din banii proprietarilor care trebuie să mai şi măture, să spele şi să dea cu clor la platforma de gunoi. Iar craiovenii ar trebui să arunce gunoiul menajer în tomberoane, nu pe unde nimeresc.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version