Acasă Actualitate Big Brother, marca RAT

Big Brother, marca RAT

Zeci de camere de luat vederi îi supraveghează pe călători atât în staţii, cât şi în autobuze ori tramvaie. Toate mijloacele de transport în comun au sistem GPS, ce permite monitorizarea lor în timp real, prin satelit. Toate acestea nu sunt dintr-un film SF, ci au început să devină realitate în Craiova.

Conducerea Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova, împreună cu viceprimarul Marinică Dincă, au prezentat ieri stadiul implementării Proiectului MODERN – Mobilitate, Dezvoltare şi Reducerea Consumurilor de Energie. Acest proiect-pilot se aplică în patru oraşe europene (Craiova din România, Brescia din Italia, Coimbra din Portugalia şi Vitoria Gasteiz din Spania) şi are finanţare jumătate din bugetul local şi jumătate de la Uniunea Europeană. Valoarea totală pentru Craiova se ridică la 2.669.142 de euro. Programul a început pe 15 octombrie 2008 şi se va încheia la 15 octombrie 2012.
Majoritatea investiţiilor realizate pe această cale în transportul în comun din municipiu sunt deja puse în practică. Spre exemplu, prin acest proiect se doreşte modernizarea a nouă tramvaie din cele 34 pe care le are RAT Craiova.

Carduri, în loc de bilete

În curând, biletele de hârtie pentru mijloacele de transport în comun vor fi doar o amintire. Locul lor va fi luat de un sistem electronic de taxare, bazat pe carduri de călătorie, care vor fi oferite gratuit călătorilor de compania de transport. În zece staţii din oraş s-au instalat deja automate de reîncărcare a cardurilor.
60 de autobuze sunt deja echipate cu aparate care îţi iau puncte de pe card în schimbul călătoriei. Deocamdată, utilizarea cardurilor este în fază de experiment, însă se preconizează ca din această vară cardurile să fie deja utilizabile, pentru început în paralel cu biletele obişnuite. Din acest motiv, automatele de reîncărcare a cardurilor vor elibera în continuare şi bilete de călătorie.

Camere video

În vederea sporirii siguranţei călătorilor în staţii şi în mijloacele de transport în comun, s-au instalat – prin acelaşi Proiect MODERN – camere de supraveghere video în zece staţii. În cinci dintre ele, aceste sisteme video sunt deja active.
Camerele se pot roti la 360 de grade şi se pot înclina pe verticală. Sistemul de supraveghere video este coordonat dintr-un dispecerat, unde există posibilităţi tehnice pentru stocarea imaginilor pentru cel puţin o săptămână.
În paralel, s-au instalat şi sunt deja funcţionale camerele de supraveghere pe 15 autobuze (din cele MAN Lion City), urmând ca pe viitor să fie dotate cu astfel de mijloace de supraveghere video în timp real alte 20 de autobuze şi 27 de tramvaie.

Prioritate cu… telecomandă

Sistemul de semaforizare a fost modificat în aşa fel încât, atunci când tramvaiul se apropie, iar vatmanul acţionează o telecomandă, să se aprindă culoarea verde. De asemenea, trei intersecţii (la Billa, Unirea şi Electroputere) au semafoarele modificate pentru „undă verde“ la tramvai.
În proiectul MODERN este inclusă şi crearea unui Sistem de management al vehiculelor, ce presupune echiparea cu sisteme GPS de localizare a 80 de autobuze şi 27 de tramvaie. Până joi, se instalaseră GPS-uri pe 60 de autobuze ale RAT.
20 de staţii de autobuz şi tramvai au fost prevăzute cu panouri electronice pentru informarea călătorilor. În timp ce aşteaptă în staţie, oamenii pot afla ce autobuz va sosi şi peste cât timp, sistemul afişând şi care cursă întârzie peste timpul standard de aşteptare fixat de conducerea RAT. Sistemul a fost deja dat în folosinţă de la 1 ianuarie şi se află în prezent în faza de configurare şi testare pe traseele 1R şi 2R.

Exit mobile version