Acasă Actualitate Primarul Solomon, finanţatorul lui Mititelu

Primarul Solomon, finanţatorul lui Mititelu

Primăria Craiova se dovedeşte un bun samaritean în relaţia cu finanţatorul echipei de fotbal Universitatea Craiova, Adrian Mititelu. Municipalitatea l-a scutit pe Mititelu de plata unei sume de aproape 1.200.000 de lei, în condiţiile în care clubul de fotbal nu şi-a plătit nici măcar redevenţa pentru concesionarea stadionului şi a primit deja 500.000 de euro din milionul promis de Solomon pentru a aduce imagine oraşului.

Primarul Antonie Solomon încearcă să-i convingă pe consilierii locali să-i mai dea o mână de ajutor finanţatorului Universităţii Craiova. Pe ordinea de zi a şedinţei din 30 septembrie a fost introdus un proiect de hotărâre care prevede concesionarea cabinei de vânzare a biletelor şi a sistemului de control al accesului în stadion pentru care primăria a plătit la sfârşitul anului trecut o grămadă de bani. Te poţi întreba de ce primăria nu ar concesiona gratis acest sistem dacă tot a concesionat stadionul? Răspunsul este însă în altă parte şi, de fapt, este o altă întrebare. De ce a cumpărat primăria un astfel de sistem atât timp cât Antonie Solomon se plânge prin conferinţe de presă că nu are bani să plătească lucrările de asfaltare din Craiova? În plus, legea obliga nu primăria, ci pe organizatorul de competiţii, adică SC Fotbal Club U Craiova SA, să plătească banii pentru sistem. În felul acesta, Antonie Solomon l-a scutit pe Adrian Mititelu să cheltuiască aproape 300.000 de euro din banii proprii. Că doar e mai uşor să plăteşti din bugetul public, nu? Generozitatea primarului este cu atât mai ciudată cu cât clubul de fotbal este restanţier la plata redevenţei pe anii 2008 şi 2009, şi aşa simbolice, pe care trebuia să o achite conform contractului de concesionare. Contract care ar fi trebuit reziliat de drept din acest motiv dacă ar fi citit cineva clauzele contractuale. Dacă s-ar fi aplecat puţin şi şi-ar fi aruncat un ochi pe hârtiile pe care tot el le-a semnat, Solomon ar fi aflat că una dintre clauze prevede clar că aceste „cheltuieli nu vor fi recuperate de la concedent (consiliul local – n.r.). Asta înseamnă că Adrian Mititelu s-ar fi putut tângui cât ar fi vrut că el a investit bani în stadion. Contractul e contract.

Valoarea mea, valoarea mea…

În proiectul de hotărâre, primăria recunoaşte că Universitatea nu a plătit redevenţa pe ultimii doi ani de contract în valoare de peste 50.000 de lei, o sumă infimă pentru un club cu pretenţii ca Ştiinţa. Conform contractului de concesiune, neplata unei rate duce la rezilierea contractului. Cel puţin, aşa scrie în actul adiţional numărul unu din anul 2005, când Solomon era primar al Craiovei. „În caz de neplată a unei rate de către concesionar, contractul se consideră desfiinţat de drept, fără somaţie, punere în întârziere şi cerere de chemare în judecată“, se arată în articolul trei. Deci, în prezent, contractul ar fi trebuit reziliat de drept. Nimeni din primărie nu a sesizat acest lucru sau nu a vrut să observe. Cum la fel, nimeni nu a citit sau nu a vrut să înţeleagă o prevedere legală din Legea nr. 4 /2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive. Pe care, culmea, primăria o invocă în proiectul de hotărâre menţionat mai sus. Articolul 10, alin. 1, litera t, spune următoarele: „pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii de asigurare a ordinii şi siguranţei spectatorilor în arena sportivă, organizatorul de competiţii sau de jocuri sportive are obligaţia să asigure amplasarea, la punctele de acces în incinta arenei sportive, a unor dispozitive metalice rotative/turnichete prevăzute cu sistem de contorizare, în vederea efectuării unui control riguros al accesului“. Cum organizatorul de competiţii sportive este clubul de fotbal Universitatea Craiova, tot el ar fi trebuit să achiziţioneze şi sistemul, dar cu ce bani? Cu cei de la primărie, evident, că doar nu din buzunarul finanţatorului. Şi cu acordul primarului. Care, după ce a plătit aproape 1.200.000 de lei pe sistem, a anunţat că va mai acorda un milion de euro din bugetul local pentru a sponsoriza clubul ca o măsură de recompensă. La puţin timp după aceea, acelaşi primar a deplâns sărăcia bugetului care nu permite plata lucrărilor de modernizare a străzilor din oraş. GdS a încercat să obţină o explicaţie de la oficialii primăriei privind cheltuirea celor 1,2 milioane de lei. Sever Bordu, şeful Direcţiei Proiecte Programe de dezvoltare, tehnică şi investiţii, a declarat că el doar a achiziţionat ceea ce i s-a spus şi că decizia au luat-o cei de la Patrimoniu. Directorul de aici, Ovidiu Vanghelie, a explicat că prin achiziţionarea sistemului din banii primăriei a crescut valoarea stadionului. De parcă ar fi vrut cineva să-l vândă. „Dacă nu se făcea această investiţie, nu se putea atesta stadionul pentru meciuri internaţionale. S-a ţinut cont şi de solicitările clubului. Atât timp cât era bunul meu (stadionul – n.r.), îi creştea valoarea. La vremea aceea a fost considerat oportun să se investească aceşti bani“, a spus Ovidiu Vanghelie. După această logică, primăria ar trebuit să pună bani la ciorap. Cine ştie ce dorinţe mai are pe viitor Adrian Mititelu?

Exit mobile version