Acasă Actualitate Tribunalul Gorj este înglodat în datorii

Tribunalul Gorj este înglodat în datorii

Conducerea Tribunalului Gorj caută soluţii pentru a achita datorii în valoare de 600.000 de lei, peste 90% dintre acestea fiind către Serviciul de Poştă pentru expedierea citaţiilor.

Tribunalul Gorj a intrat în criză financiară din cauză că, de peste trei luni, nu şi-a mai putut onora datoriile către Serviciul Judeţean de Poştă pentru transportul citaţiilor. Valoarea totală a datoriilor depăşeşte 600.000 de lei. Pe lângă debitele pe care le au de plătit către Poştă, şefii Tribunalului Gorj mai au de achitat 120.000 de lei către avocaţii din oficiu, iar banii pentru benzină şi motorină s-au terminat, din cauza numeroaselor transporturi făcute zilnic la Curtea de Apel din Craiova sau la alte instanţe. Magistratul Florin Encescu, preşedintele Tribunalului Gorj, a declarat că a solicitat de mai multe ori ministerului de resort alocarea de fonduri pentru plata datoriilor, însă, deocamdată, nu a primit nici un răspuns. De asemenea, din bugetul solicitat la începutul anului pentru derularea în bune condiţii a activităţii instanţelor din Gorj, Tribunalul a primit numai jumătate din bani, iar la ultima rectificare s-a tăiat din ceea ce fusese repartizat.

Nu mai au hârtie pentru redactarea hotărârilor

Din lipsă de fonduri, angajaţii Tribunalului nu mai au hârtie pentru a redacta hotărârile judecătoreşti. La două secţii, acestea au fost stocate în variantă electronică, în aşteptarea hârtiei. „Nimeni nu s-a interesat de aceste datorii. Este o situaţie fără precedent pentru că de trei luni nu am plătit datoriile către Poştă, dar am găsit înţelegere la cei de acolo, care ne-au mai păsuit. Noi nu avem cum să nu transmitem citaţiile către părţi. Expedierea unei citaţii ne costă 4,7 lei, în timp ce pe omul obişnuit îl costă 1,3 lei. Mai avem de achitat şi banii pentru asistenţa din oficiu. Avem probleme şi cu procurarea boldurilor, hârtiei pentru hotărâri, agrafelor şi a altor materiale necesare în activitatea instanţelor. La două secţii, hotărârile judecătoreşti sunt stocate în variantă electronică în calculatoare, pentru că nu avem hârtie. Se cere celeritate şi suntem obligaţi să le transmitem tuturor părţilor. Nu există proces cu mai puţin de două părţi. Datoriile cresc de la o lună la alta. Bine că am reuşit să achităm gazul. În prezent, s-a terminat bugetul pentru benzină şi motorină. Anul trecut, am avut 23.033 de procese şi acum avem secţii, cum ar fi cea de Contencios, care a ajuns deja la 7.000 de procese“, a declarat judecătorul Florin Encescu, preşedintele Tribunalului Gorj.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version