Acasă Actualitate Scurte ştiri

Scurte ştiri

Bani returnaţi de liceeni

Aproximativ 400 de liceeni din judeţul Gorj trebuie să restituie bursele sociale, pe care le-au primit de la Ministerul Educaţiei. Potrivit unei dispoziţii trimise de minister, la jumătatea lunii aprilie, către Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, elevii de liceu, proveniţi din familii ale căror venituri lunare nete sunt cuprinse între 150 şi 200 de lei, trebuie să returneze banii primiţi pe luna martie. Legea bugetului pe 2009 nu mai prevede un prag de 200 de lei pentru acordarea burselor sociale, ci de 150 de lei. Nicolae Mergea, inspectorul şcolar general, crede că bursele pe luna martie nu vor fi înapoia, însă cert este că numărul beneficiarilor va scădea, în urma modificării plafonului.

Mihaela FLOROIU

Angajaţii DSP renunţă la grevă

Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj au renunţat la proteste, după ce li s-a promis că vor primi până marţi, 28 aprilie, diferenţele salariale neacordate pe luna martie. Potrivit liderului de sindicat Ion Cotojman, în această situaţie sunt 60 de persoane – angajate ale Laboratorului de Igiena Radiaţiilor şi Laboratorului de Igienă din Brestei – membre ale Sindicatului SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova. „Angajaţii au primit salariile înainte de Paşte diminuate cu sume cuprinse între 350 şi 400 de lei, după scoaterea sporurilor cu excepţia sporului de vechime şi a celui de prevenţie“, a explicat Cotojman. Alţi 40 de angajaţi ai DSP Dolj aflaţi în aceeaşi situaţie, dar care fac parte din alt sindicat, vor primi, de asemenea, diferenţele salariale.

Simona TUDOR

Salariul minim de 700 de lei în mediul privat e fezabil

Creşterea salariului minim de la 600 la 700 de lei e fezabil pentru angajatorii din domeniul privat din România, a declarat vineri, la Bursa Locurilor de Muncă din Bucureşti, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu. „Salariul minim de 700 de lei pentru zona privată e fezabil pentru România, mai ales că 1,5 milioane de persoane din mediul privat sunt angajate pe salariul minim pe economie“, a spus Valentin Mocanu. Ministrul muncii, Marian Sârbu, declara săptămâna trecută că „există posibilitatea creşterii salariului minim pe economie la 700 de lei, în funcţie de parametrii economici“. În prezent, peste 500.000 de persoane iau salarii de peste 2.000 de euro, adică de peste 8.000 de lei, în mediul privat, însă cei mai mulţi angajaţi câştigă între 1.200 şi 1.500 de lei, a mai spus Valentin Mocanu. Salariul mediu din România este de circa 4,5 ori mai mic decât în Uniunea Europeană.

NewsIn

Bani cu ţârâita de la RAAN

Conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) a recuperat în acest an de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin doar cinci milioane de lei. Conform graficului de eşalonare a plăţii datoriei totale de 130 de milioane de lei, Societatea Lignitului trebuia să mai primească alte zece milioane de lei, însă plata nu s-a făcut nici până în prezent. În ciuda intervenţiilor Ministerului Economiei, conducerea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare nu a virat banii respectivi. În plus, RAAN Mehedinţi şi recuperatorul BEST Recuperare Creanţe SRL au convenit ca datoria Regiei faţă de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia să fie plătită eşalonat pe o perioadă de şase ani, însă RAAN nu respectă acest plan de plăţi, cu toate că a beneficiat şi de sprijin financiar din partea ministerului de resort. Potrivit conducerii SNLO, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare rămâne în continuare un beneficiar rău-platnic, deşi lignitul solicitat i-a fost furnizat de fiecare dată la timp, fiind acordate de-a lungul anilor de către SNLO şi înlesniri la plata acestuia.

Eugen MĂRUŢĂ

Exit mobile version