Acasă Actualitate Scurte ştiri

Scurte ştiri

Bani mai puţini pentru CJAS

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a primit pentru acest an de la buget cu două milioane de lei mai puţin decât în 2008. Reprezentanţii CJAS Gorj au declarat că efectele crizei economice încep să se resimtă destul de puternic şi asupra sistemului medical. „Deja bugetul iniţial este mult mai mic faţă de cel primit în 2008“, a spus Cosma Dumitrescu, directorul interimar al CJAS Gorj. Anul acesta, CJAS Gorj va primi 91de milioane de lei, sumă din care se vor face decontările cu partenerii contractuali. Cele şapte unităţi spitaliceşti din judeţ împreună cu Spitalul Judeţean au decontat anul trecut 110,8 milioane de lei, bani pe care i-au primit într-un procent de 100%. Din fericire, unităţile medicale din judeţul Gorj nu au datorii.

Mihaela FLOROIU

Doi gorjeni, în structurile centrale ale PNL

Doi liberali gorjeni au fost aleşi în structurile centrale ale PNL, la Congresul care a avut loc sâmbătă, la Bucureşti. Ion Navlea a devenit membru al Comisiei Centrale de Cenzori, iar Cătălin Crăciunescu face parte din Curtea de Arbitraj. Cu toate că şi-a depus candidatura, liberalul-şef gorjean Dan Ilie Morega nu a reuşit să intre în Biroul Politic Naţional al PNL. Gheorghe Orzan, vicepreşedintele PNL Gorj, a declarat că filiala judeţeană, formată din 20 de membri, s-a aflat între cele 27 de organizaţii judeţene care au votat tandemul Antonescu-Orban.

Eugen MĂRUŢĂ

Cupa presei la tir

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj organizează astăzi, în poligonul de la Turcineşti, Cupa presei la tir. Sunt invitaţi să participe reprezentanţi din mass-media locale şi regionale, precum şi corespondenţi ai instituţiilor de presă centrale. Manifestările sunt organizate cu prilejul Zilei Poliţiei Române.

Eugen MĂRUŢĂ

400 de locuri bugetate la UCB

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a aprobat 400 de locuri bugetate pentru anul universitar 2009 – 2010 la Universitatea „Constantin Brâncuşi“(UCB) din Târgu Jiu. Instituţia de învăţământ superior din Târgu Jiu are anual o medie de peste 6.000 de studenţi la zi şi la forma de învăţământ la distanţă. Potrivit prorectorului Universităţii „Constantin Brâncuşi“, profesorul Dorel Chiriţescu, începând cu acest an universitar, UCB va angaja o firmă specializată pentru a realiza campania de imagine privind atragerea de candidaţi la cele cinci facultăţi. Valoarea contractului se ridică la 80.000 de lei şi acesta va fi atribuit în urma unei licitaţii. Conducerea universităţii intenţionează să înfiinţeze şi o facultate de agronomie, în condiţiiile în care va lua în administrare fosta staţiune pomicolă de la marginea oraşului.

Eugen MĂRUŢĂ

Cerere mare de crotalii pentru sacrificarea mieilor de Paşte

Medicii sanitar-veterinari din Gorj se confruntă cu o cerere mare de crotalii din partea ciobanilor care de Paşte doresc să scoată miei la vânzare. Pentru a-şi putea vinde marfa în legalitate, proprietarii de miei au nevoie de crotaliile respective. Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, doctorul Ion Iliuţă, a declarat că în prezent necesarul la nivelul judeţului pentru perioada premergătoare sărbătorilor pascale este de 30.000 de bucaţi, însă în stocuri nu există decât jumătate din cantitate. Ciobanii trebuie să achite o taxă de 3,5 lei pentru fiecare crotalie prinsă de urechea animalului. „Cererea de crotalii este mare în această perioadă şi pentru că de acum încolo ciobanii încep să vândă mieii către pieţele din Italia şi Grecia, dar şi către arabi. Lipsa crotaliilor împiedică exporturile, dar şi simpla sacrificare a mieilor“, a declarat Ion Iliuţă.

Eugen MĂRUŢĂ

Exit mobile version