Acasă Actualitate Craiova va îngheţa

Craiova va îngheţa

Craiovenii riscă să rămână fără căldură şi apă caldă în plină iarnă dacă nu-şi plătesc datoriile. Asociaţiile de proprietari au un debit de 70 de milioane de lei către Termoficare.

Primarul Craiovei ameninţa ieri, la întâlnirea cu reprezentanţii celor 393 de asociaţii de proprietari, că mii de oameni vor rămâne fără căldură şi apă caldă din cauza restanţierilor. „Craiova va îngheţa. 260.000 de oameni care locuiesc la bloc riscă să rămână în frig“, a afirmat Solomon. Regia Autonomă de Termoficare are de recuperat 70 de milioane de lei de la craioveni. „Datoriile pe care asociaţiile le au către Regie sunt foarte mari şi fără precedent. Suma totală se ridică la 70 de milioane şi cuprinde şi penalizări. Din cauza restanţierilor ne vedem obligaţi să oprim furnizarea serviciilor într-un viitor apropiat“, a declarat Tatian Tudorache, directorul general al RATf, prezent la întâlnire. Atât reprezentantul primăriei, cât şi cel al Termoficării au dat asigurări că datoriile asociaţiilor, fie ele şi de peste zece ani, nu se şterg. Se va interveni pentru cazurile sociale, care nu sunt puţine în Craiova. Marii datornici pot fi oricând debranşaţi. Pentru a nu suferi din cauza acestora, Tudorache îi îndeamnă pe craioveni să încheie contracte individuale de furnizare a serviciilor cu Regia.

Lista neagră a datornicilor

Prima pe lista neagră a datornicilor se află Asociaţia nr. 14 din 1 Mai, care înregistrează o restanţă de 3,5 milioane de lei la cele două servicii furnizate de Termoficare. O sumă echivalentă cu totalul pe care l-ar avea de plătit la întreţinere 63 de asociaţii. Asociaţia nr. 23 din Craioviţa Veche este datoare cu 2,2 milioane de lei, iar Asociaţia nr. 24 din aceeaşi zonă, cu 1,1 milioane. Tot în Craioviţa, Asociaţia nr. 9 are 1,6 milioane de lei restanţă, Asociaţia nr. 16, 800.000 de lei, Asociaţia nr. 12, aproape 400.000 de lei, şi PT6, 600.000 de lei. Toate se regăsesc şi pe lista recuperatorilor de la Urban, firmă despre care reprezentanţii asociaţiilor de proprietari nu au o părere prea bună şi spun că doar înghite bani, iar Termoficarea ar trebui să-şi pună în mişcare un serviciu propriu, specializat în acest domeniu. La polul opus, directorul Regiei se arată mulţumit de colaborarea cu această societate. „Urban are de recuperat o sumă care se ridică la 7,5 milioane de lei. Dacă va reuşi să aducă toţi banii în conturile noastre, merită cei 5% din ce va încasa“, a spus Tatian Tudorache, susţinut de primar. „Rău-platnicii vor ajunge în stradă pentru că vor fi executaţi de cei de la Urban“, a adăugat Solomon.
Reprezentanţii asociaţiilor, dar şi primarul au solicitat să se întocmească liste ale ruşinii cu persoanele care au cele mai mari datorii şi să fie făcute publice. „Eu propun să se întocmească liste cu cei care nu plătesc. Sunt familii care dispun de bani, dar refuză să-şi plătească întreţinerea. Este şi cazul unui proprietar de la Asociaţia mea, nr. 26 din Brazda lui Novac, cu o restanţă de 16.000 de lei“, a spus Mihaela Vasilescu, preşedinta Asociaţiei nr. 26.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version