Acasă Actualitate Valea Roşie, o nouă provocare

Valea Roşie, o nouă provocare


Asociaţiile de proprietari din Valea Roşie sunt de ieri principala ţintă a inspectorilor Primăriei Craiova, după ce locatarii din zonă s-au plâns marţi, la „Fii vocea cartierului tău!“, de activitatea administratorilor şi a preşedinţilor. Tot ieri au fost demarate şi acţiuni de curăţenie în jurul blocurilor, însă reabilitarea întregului cartier, de la drumuri până la imobile, rămâne urgenţa invocată cel mai des de craioveni.

Proiectul Gazetei de Sud a fost primit marţi de locuitorii cartierului Valea Roşie cu aceeaşi vervă de care aceştia au dat dovadă şi în ianuarie 2007. Chiar dacă unele dintre sesizările oamenilor au fost rezolvate încă de anul trecut, craiovenii au avut destule de spus. Şi au toate motivele să fie nemulţumiţi, fiindcă trăiesc într-un cartier rămas în urma altora din multe puncte de vedere: infrastructură, curăţenie, fond locativ, administrarea imobilelor, siguranţă etc. Stare recunoscută chiar şi de primarul Craiovei, Antonie Solomon. „Este a doua oară când vin la dumneavoastră în acest cadru. Ca şi data trecută, vin cu inima strânsă, fiindcă ştiu că în acest cartier sunt mai multe de făcut, ca în oricare altul. Lucrurile se vor schimba însă, aşa cum s-a şi întâmplat pe alocuri. Mi s-a reproşat că am uitat unele cartiere şi că am ridicat altele. Nu e adevărat. S-a investit în infrastructura unor zone-pilot, cum a fost Craioviţa Nouă, ca să înţelegem mai bine cum, ce şi în cât timp putem face pentru un cartier. Oricum, nu se puteau rezolva toate odată. Asta nu înseamnă că am uitat Valea Roşie, ci că acum ştim cum să drămuim banul public în folosul acestui cartier. Este o nouă provocare“, a spus Antonie Solomon.

 

Control la asociaţii

 

Unul dintre subiectele fierbinţi ale dezbaterii „Fii vocea cartierului tău!“ din Valea Roşie a fost haosul din administraţia imobilelor. Locatarii sunt disperaţi mai ales din cauza modalităţilor întortocheate de calcul al utilităţilor şi din pricina indiferenţei şefilor de asociaţii. Cătălin Preda, din blocul K, spune că nu va mai plăti întreţinerea dacă administratorul nu vine în timpul programului afişat la asociaţie. „Lucrează 24 de ore pe săptămână la asociaţie, dar nu respectă niciodată programul. Când vine. De multe ori vine soţia, care ne dă chitanţe cu ştampila altei asociaţii. Sau vine fiul său“, a afirmat Cătălin Preda, susţinut şi de alţi locatari.

La altă asociaţie de proprietari, la care este arondat şi blocul 3, nu s-au mai făcut alegeri de la Revoluţie. „La noi s-au adunat datorii nu pentru că nu au oamenii bani, ci pentru că nu mai au încredere să plătească. Sunt nemulţumiţi de activitatea celor de la asociaţie, rămaşi de la Revoluţie, de când nu s-au mai făcut alegeri. Administratorul probabil nici nu mai ştie pe unde sunt blocurile“, a arătat Ion Gheorghe.

Ilie Radu, din blocul C5, are şi el câte ceva de împărţit cu şefii asociaţiei. „Plătim apa caldă de două ori: o dată ce consumăm şi a doua oară pierderile de la ceilalţi, unde este raportat zero consum. Nu poate exista zero consum, atâta vreme cât în respectivele apartamente locuiesc mai multe persoane“, a spus Ilie Radu.

Reprezentantul primăriei în domeniu, Marian Giubelan, tinde să le dea dreptate oamenilor. „Am observat şi noi astfel de raportări şi ni se pare destul de ciudat“, a spus Giubelan. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a decis ca în această perioadă să fie verificată activitatea de fond la asociaţiile din Valea Roşie, începând cu nr. 7, 11, 14, Henri Coandă nr. 1.

 

Blocuri dărăpănate

 

Craiovenii din Valea Roşie cer sprijinul primăriei pentru reabilitarea blocurilor vechi. De la subsol până la acoperiş, multe dintre imobilele din cartier sunt degradate. „Nici măcar acoperişul nu putem să-l facem, fiindcă locatarii de la nivelurile inferioare nu vor să-şi dea acceptul“, s-a plâns preşedintele Ciurez, de la Asociaţia nr. 22. Maria Marola, din blocul 55, spune că asociaţia nu are posibilitatea de a repara subsolul. Răspunsurile primăriei la astfel de cereri nu pot fi însă dintre cele mai îmbucurătoare, autorităţile publice locale neavând pârghii pentru a se implica în administrarea imobilelor proprietate privată. „Tot ce am putut face a fost să transmitem solicitările pentru finanţarea reabilitării termice şi să organizăm acţiunile aferente. Din păcate, au fost cinci licitaţii pentru reabilitarea primelor opt imobile incluse în program, însă nu a venit nici un ofertant. Ca atare, nu pot fi alocate alte fonduri până când nu sunt reparate aceste blocuri“, le-a dat primarul Solomon vestea rea locuitorilor din Valea Roşie.

 

Trotuare pentru maşini

 

Lipsa parcărilor este una dintre cele mai mari nemulţumiri ale craiovenilor din Valea Roşie. Mai peste tot în cartier, trotuarele sunt ocupate cu maşini, iar pietonii circulă pe carosabil. Autovehiculele sunt înghesuite, zgâriate, iar proprietarii se ceartă şi se înjură.

Luiza Cosacu i-a cerut primarului să-şi revizuiască atitudinea în privinţa amenajărilor de pe strada Vântului, unde s-au plantat pomişori, iar între ei – „piroaie“. „Nu se mai poate parca acolo. Între pomi am fi putut parca, dar aţi pus acolo ditamai piroaiele. Nu există alte parcări. Oamenii stau în tensiune, se înjură, maşinile sunt zgâriate! Poate vă gândiţi să îngustaţi trotuarul sau să faceţi sens unic. Sau orice altceva“, a spus aceasta.

Craiovenii au mai exemplificat cu strada 22 Decembrie, dar şi cu multe alte artere. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, susţine că la reabilitarea fiecărei străzi vor fi luate în calcul toate posibilităţile prin care se poate câştiga spaţiu pentru maşini, aşa cum s-a lucrat începând din acest an în alte zone ale oraşului. Participanţii la „Fii vocea cartierului tău!“ au mai sesizat şi faptul că multe locuri de parcare sunt ocupate de autovehicule abandonate. „În fiecare an ridicăm aproximativ 1.200 de maşini abandonate pe domeniul public. Sesizările dumneavoastră vor fi înregistrate şi vom lua măsuri imediat“, a promis Solomon. În privinţa maşinilor grele parcate în cartier, acolo unde locatarii pretind că e dreptul lor să-şi lase autoturismele, reprezentanţii Secţiei 3 Poliţie au spus că nu deţin pârghii suficiente pentru a-i determina pe proprietarii tirurilor să le mute. Aceştia sunt amendaţi, plătesc amenzile şi… gata!

 

Keep out! Maidanezi!

 

La o întâlnire a craiovenilor din Valea Roşie cu autorităţile publice nu putea lipsi subiectul „maidanezi“. Oamenii au ajuns să nu-şi mai lase copiii afară şi să nu mai iasă noaptea din casă. Nu-şi pot feri însă şi maşinile. „Nu se mai poate circula din cauza maidanezilor. S-au înmulţit foarte mult şi, mai nou, se urcă pe maşini. Am pierdut până şi asigurările din pricina câinilor comunitari“, a spus Laurenţiu Vânturici.

La aceste reproşuri, primarul Craiovei a răspuns că singura rezolvare nu poate veni decât prin modificarea legislaţiei. „La nivel local putem lua prea puţine măsuri. Sunt 5.000 de maidanezi în Craiova şi, oricâţi am steriliza, ei tot apar. Din ce în ce mai mulţi. Iar noi nu ne putem atinge de ei dacă sunt crotaliaţi, că ne paşte puşcăria. Legea trebuie schimbată. Să sperăm că noii guvernanţi ne vor obliga să plătim mai mult pentru oameni şi mai puţin pentru maidanezii agresivi“, a declarat Antonie Solomon.

 

Cartier muzical

 

Proprietarii din blocurile J susţin că din pricina terasei nonstop de lângă complexul Dacia nu pot să se odihnească noaptea. Ei au acuzat chiar poliţia că fraternizează cu patronii localului. Şeful Secţiei 3 Poliţie, Mauriciu Popa, susţine însă că poliţiştii s-au prezentat la fiecare sesizare şi au luat măsuri. „Nu fraternizează nimeni cu nimeni. De fiecare dată s-au luat măsurile legale“, a spus Popa. Adică o amenduţă şi „la revedere!“.

Antonie Solomon a declarat că va propune hotărâri de consiliu local prin care să fie reglementată activitatea acestui tip de local. „Văd că nu prea li se poate face mare lucru deţinătorilor de terase care deranjează lumea. Fiindcă nu numai în Valea Roşie sunt baruri şi terase greu de suportat, ci în toată Craiova, vom iniţia nişte hotărâri prin care să reglementăm activitatea acestora. După aceea, cine nu le respectă dispare!“, a afirmat primarul.

 

Lista lui Solomon

 

Funcţionarii publici au plecat de la „Fii vocea cartierului tău!“ cu liste pline de revendicări punctuale: un plop de tăiat la blocul C5, o bancă de pus la blocul 12, o rigolă de betonat la un bloc, o scară de reparat la altul etc. Pentru acestea s-au dat termene de rezolvare până la sfârşitul săptămânii viitoare. Mai puţin pentru capitolul bănci, unde primăria este blocată la procedura de achiziţie publică, din pricina unei contestaţii. Pentru lucrări mai grele, cum ar fi repararea unei alei de câteva zeci de metri şi înlocuirea vanei de la blocul D, primarul a dat termen două săptămâni.

Mulţumiri

Gazeta de Sud mulţumeşte conducerii Şcolii nr. 29 pentru sprijinul acordat în organizarea întâlnirii „Fii vocea cartierului tău!“.

Exit mobile version