Acasă Actualitate Cercetătorii agricoli protestează împotriva retrocedărilor

Cercetătorii agricoli protestează împotriva retrocedărilor

Sindicaliştii din institutele de cercetare agricolă vor picheta mâine, începând cu ora 11.00, sediile prefecturilor din Arad, Iaşi, Neamţ, Mureş, Buzău şi Dolj, protestând astfel faţă de "mafia retrocedărilor", care ia terenurile de la institute pentru a le transforma în afaceri imobiliare, a declarat ieri liderul sindical, Aurel Mihai. Preşedintele Sindicatelului Liber şi Independent din Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Aurel Mihai, a explicat că, din cauza retrocedărilor "abuzive", cele 66 de unităţi de cercetare agricolă, care la începutul anului 2007 aveau 59.000 de hectare de teren pe care îl foloseau, au rămas la începutul acestui an cu doar 35.000 de hectare.
Liderul sindical a precizat că Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice nu se opune retrocedărilor terenurilor către cei care au fost proprietari ai repectivelor terenuri înainte de colectivizare, ci este împotriva retrocedărilor prin compensare, prin care se dă drept de proprietate pe terenurile staţiunilor de cercetare unor persoane care au avut proprietăţi în alte zone. "În domeniu, există legea 247/2005, lege promovată de partidele care se află la putere, în care se prevăd condiţii clare în care se fac retrocedările, şi anume cu acte doveditoare, din care să reiasă poziţionarea exactă a fostei proprietăţi, suprafaţa, proprietarul. Or, tocmai aceste prevederi nu se respectă, comisiile judeţene de fond funciar hotărăsc cât, când, de la cine şi cine să fie împroprietărit, fără a se respecta legea", a spus Aurel Mihai.
Preşedintele de sindicat, Aurel Mihai, a mai spus că la nivelul tuturor institutelor de cercetare agricolă din ţară sunt presiuni de preluare a terenurilor, acestea fiind în Agenţia Domeniilor Statului (ADS), care le împarte "după bunul plac şi în funcţie de interese", fără a exista documente de proprietate pe respectivele terenuri. Potrivit cercetătorilor agricoli, există o adevărată mafie a acestor terenuri, care implică ADS-ul, prefecturile, Oficiul Naţional de Cadastru sau direcţiile agricole, care "jonglează" cu legea şi dau aceste terenuri unor persoane interesate de dezvoltarea de afaceri imobiliare.

Exit mobile version