Acasă Actualitate Electroputere, restanţieră la dividende

Electroputere, restanţieră la dividende

Societatea va plăti peste un milion de euro către AVAS, în contul dividendelor aferente anului 2000. Sute de cuponari nu se mai regăsesc în registrul acţionarilor. Nici cei care au rămas nu au mai primit dividende de şapte-opt ani, afirmă reprezentanţii societăţii.

Electroputere Craiova va plăti în 2008 dividende de aproape un milion de euro către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a declarat ieri Cornel Mondea, directorul general al societăţii. „În 2000, fabrica a avut profit, dar nu a plătit dividende către AVAS, principalul acţionar. Aceşti bani reprezintă datoria cu aceste dividende“, a afirmat Mondea, adăugând că este posibil ca şi alţi acţionari să mai aibă de încasat bani. După ce compania saudită Al Arrab Contracting Company a preluat de la AVAS pachetul majoritar de 62,8% din acţiunile societăţii craiovene, pe adresa Electroputere au început să curgă notele de plată. Societatea a fost creditată de Al Arrab cu 3,3 milioane de euro, bani din care a plătit 200.000 de euro din datoria de patru milioane de euro în contul taxelor şi impozitelor locale şi 500.000 de euro către bugetul de stat, unde datoriile se ridică la 44 de milioane de euro. Până la sfârşitul acestei luni, conducerea societăţii aşteaptă o nouă tranşă din infuzia de capital de lucru de 37 de milioane de euro, promisă de saudiţi în momentul privatizării. Angajamentul total al companiei Al Arrab se ridică la 120 de milioane de euro. Electroputere a înregistrat anul trecut pierderi de 50,1 milioane de lei, în creştere cu 41%, iar cifra de afaceri netă s-a diminuat cu 13%, la 156,5 milioane de lei.

Acţionari fără acţiuni

Tot în legătură cu acţionariatul Electroputere Craiova, trebuie spus că abia recent sute de cuponari şi-au dat seama că au rămas fără acţiuni la sfârşitul anilor ’90. Deşi deţin certificatele în original, aceştia nu mai figurează de mult în registrul acţionarilor. Până în prezent, nimeni nu a reuşit să dezlege misterul. Numai în anul 2006, organele de cercetare primiseră 700 de astfel de sesizări, însă este posibil ca numărul păgubiţilor să fie mult mai mare. Recent, unii dintre acţionarii fără acţiuni s-au gândit să înfiinţeze o asociaţie a păgubiţilor la Electroputere şi să lupte împreună pentru dezlegarea enigmei. După anul 2000, nu era deloc o afacere să fii acţionar la Electroputere, poate doar să iei bani pe acele cupoane. „Până în 2000, societatea mergea cât de cât bine, se dădeau şi dividende. Dar de şapte-opt ani nu se mai dă nimic“, a precizat Aurel Bojenoiu, liderul sindical de la Electroputere. Investitorii speră ca în scurt timp societatea să aibă rezultate pozitive, lucru care ar duce la creşterea preţului acţiunilor şi la acordarea de dividende. Rămâne de văzut dacă saudiţii vor delista societatea de la bursă, deşi reprezentanţii Al Arrab au anunţat că nu o vor face. La jumătatea lunii februarie, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) va desemna noua echipă de conducere a firmei.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version