Acasă Actualitate 60 de milioane pot salva o viata

60 de milioane pot salva o viata

O tinara de 18 ani se lupta sa supravietuiasca. Viata Crinei Munteanu, o fata mereu cu zimbetul pe buze, s-a schimbat brusc in luna aprilie a acestui an cind a aflat ca are nevoie urgenta de un transplant de rinichi. Costul unei asemenea operatii este insa mult peste puterile financiare ale familiei sale. In timp ce noii ei colegi se gindesc cu emotie la prima zi de facultate, Crina si familia ei incearca sa gaseasca o modalitate pentru a stinge banii necesari transplantului care i-ar salva viata.


Aceasta trebuia sa fie una dintre cele mai frumoase vacante de vara pentru Crina Munteanu. A terminat liceul si a intrat la Facultatea de Geografie din Drobeta Turnu Severin. „Sint foarte multumita ca am intrat la aceasta facultate. Am fost dintotdeauna pasionata de geografie si de calatorii“, a spus Crina, in al carei glas se simtea insa tristetea. Si aceasta pentru ca bucuria datorata succeselor scolare i-a fost umbrita de problemele de sanatate cu care se confrunta.


Are doar un rinichi


Prima confruntare cu boala a avut loc in octombrie 2004, cind este diagnosticata si primeste tratament pentru infectie urinara. Sase luni mai tirziu Crina este internata de urgenta la Spitalul Judetean din Drobeta Turnu Severin, in urma unei hemoragii nazale, iar analizele ce i se fac scot in evidenta o infectie in organism. Tot acum medicii hotarasc trecerea pacientei pe dializa, precum si trimiterea acesteia la Spitalul Judetean Timisoara pentru investigatii de specialitate. Aici drama Crinei ia amploare pentru ca este anuntata ca nu are decit un singur rinichi. „Medicii mi-au spus ca trebuie sa ma pregatesc pentru un transplant renal la Cluj“, si-a amintit tinara. De atunci ea este nevoita sa mearga de doua ori pe saptamina la dializa. Necazul ce avea sa se abata asupra familiei Munteanu a fost parca prevestit de accidentul de munca al tatalui din urma cu sapte ani, cind s-a descoperit ca avea doar un singur rinichi. „Este posibil sa-l fi mostenit pe tata“, a spus Crina.


„Sint norocoasa ca am prieteni“


Avind in vedere conditiile in care a trebuit sa se pregateasca, reusita ei la facultate este cu atit mai admirabila. „Mi-a fost mai greu cu scoala pentru ca din aprilie am stat mai mereu prin spitale, nu numai la Severin. A trebuit sa fac drumuri la Timisoara si Cluj, dar pina la urma m-am descurcat“, a spus Crina. Ea a putut sa faca fata situatiei si datorita faptului ca atit familia, cit si prietenii i-au fost in permanenta alaturi. „Familia si prietenii m-au incurajat de la inceput. Nu stiu cum as fi facut fata daca n-ar fi fost ei? Daca soarta a fost vitrega cu mine, pot spune macar ca sint norocoasa ca am prieteni adevarati“, a afirmat tinara. Impresionati de situatia Crinei au fost si colegii, si profesorii de la liceul unde a studiat, care au facut o colecta. „Atit profesorii, cit si colegii mei m-au ajutat si au strins bani pentru mine atit cit au putut. Din pacate, acei bani i-am folosit pe drumuri si pe analizele ulterioare pe care a trebuit sa le fac“, a spus tinara.


Fiica si mama, compatibile


Vineri, 9 septembrie, Crina si mama sa au mers la Cluj, unde au fost supuse unor analize, iar medicii au stabilit ca mama si fiica sint compatibile. „Este mult mai bine ca pot lua un rinichi de la mama mea, astfel operatia va costa 60 de milioane si nu 250, cit ar fi trebuit sa dam daca nu eram compatibile“, a completat tinara. Dar din salariul tatalui care este muncitor mecanic la o uzina din Severin (familia locuieste in comuna Ghelmegioaia) trebuie intretinuti si cei doi frati ai Crinei, Valentina, de 20 ani, si Laurentiu, de 11 ani, pentru ca mama este casnica. „Nu stiu cum vom face rost nici de aceste 60 de milioane, dar stiu ca a fost mina lui Dumnezeu in faptul ca mama mea imi poate dona rinichiul“, a spus Crina.


Pentru cei care vor sa o ajute pe tinara s-a deschis la BRD Sucursala Drobeta Turnu-Severin un cont cu numarul RO88. BRDE 260S. V150. 1150. 2600., pe numele Crina Munteanu.

Exit mobile version