Acasă Actualitate Statiunile de cercetare Isalnita si Mirsani – nereguli financiare de peste cinci...

Statiunile de cercetare Isalnita si Mirsani – nereguli financiare de peste cinci miliarde de lei

Statiunile de cercetare Mirsani si Isalnita sint bune de plata. Un control al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, efectuat in perioada iunie – august, a scos la iveala faptul ca aceste doua unitati datoreaza statului peste cinci miliarde de lei, bani pe care „au uitat“ sa-i mai plateasca din diferite motive.

Semintele de la Isalnita nu sint pe placul celor de la Bucuresti

La statiunea de cercetare si dezvoltare Isalnita, inspectorii finantelor au descoperit ca in 2003 contabilii statiunii au inregistrat aproape 3,5 miliarde de lei ca o cheltuiala deductibila, desi acest lucru era interzis de prevederile Legii nr. 414/2002. Miliardele reprezentau dobinzi si penalitati de intirziere si erau cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil. Probleme au aparut si in privinta justificarii sumelor provenite din TVA. Conform actului de control, societatea avea datorii la 31 decembrie 2002, de peste 4,3 miliarde de lei, provenite din taxa pe valoarea adaugata si din dobinzi. In urma verificarii documentelor contabile, controlul a constatat ca, in perioada 1 ianuarie 2003 – 31 aprilie 2004, statiunea de la Isalnita nu platise bugetului de stat aproape 600 de milioane de lei, reprezentind TVA. La aceasta situatie s-a ajuns din cauza neintelegerilor dintre statiune si SC UNISEM SA Bucuresti, in privinta unor seminte livrate firmei din Bucuresti. In martie 2003, statiunea Isalnita a intocmit note contabile pentru facturile fiscale de vinzare de seminte catre SC UNISEM SA Bucuresti, fara sa inregistreze contabil TVA aferenta in suma de 131 de milioane de lei. Pentru ca nu i-a placut ceea ce a primit, SC UNISEM a returnat marfa, facturile fiscale fiind stornate, iar inregistrarile contabile corectate. Contabilul statiunii Isalnita a declarat ca UNISEM a returnat marfa din cauza analizelor de laborator efectuate la Bucuresti, care aratau ca semintele nu corespund calitativ, desi in momentul vinzarii acestea fusesera testate. Pentru neachitarea TVA la termenele legale, statiunea de la Isalnita trebuie sa plateasca dobinzi de peste 580 de milioane de lei si penalitati de intirziere de 159 de milioane de lei. Suma totala calculata suplimentar de inspectorii financiari se ridica insa la aproape patru miliarde de lei si provine din TVA, impozitul pe veniturile salariale, precum si din contributiile la celelalte fonduri ale statului.

La Mirsani, datoriile vin din dobinzi

Din cauza conditiilor climaterice, activitatea de la statiunea de cercetare-dezvoltare a avut de suferit in ultimii doi ani, fapt evidentiat si de raportul de control. Acest lucru nu i-a impiedicat pe inspectorii fiscali sa constate ca statiunea doljeana „a uitat“ sa-si plateasca darile catre stat in suma de aproape doua miliarde de lei. Statiunea a cumparat in 2002 instalatii si utilaje tehnologice subventionate de la bugetul de stat, pentru care a platit 860 de milioane de lei. Din aceasta suma statiunea a dedus integral TVA in valoare de 163 de milioane de lei, in conditiile in care 70% din valoarea utilajelor fusese subventionata. Referindu-se la TVA aferenta mijloacelor fixe subventionate achizitionate, raportul finantelor subliniaza faptul ca statiunea era obligata ca, pina la sfirsitul anului, sa utilizeze TVA pentru achizitionarea de utilaje destinate aceluiasi obiectiv de investitii sau sa o vireze la buget. Numai ca statiunea Isalnita a pastrat banii, diminuind astfel TVA de plata cuvenita bugetului cu suma de 114 milioane de lei. Ceea ce surprinde este faptul ca din suma de aproape doua miliarde de lei datorata si stabilita suplimentar de catre inspectorii fiscali, peste 1,8 miliarde provin din dobinzi si penalitati de intirziere, restul de 114 milioane reprezentind debite.

Exit mobile version