Acasă Actualitate Inceperea anului scolar, motiv de ingrijorare pentru parinti

Inceperea anului scolar, motiv de ingrijorare pentru parinti

• Pentru rechizite, parintii vor plati cel putin un milion de lei • In timp ce bobocii asteapta cu nerabdare sa intre pentru prima oara in salile de clasa, parintii isi doresc ca aceasta zi sa nu mai vina

Putem spune, fara sa gresim prea tare, ca ziua de 15 septembrie, cind va suna pentru prima data clopotelul in acest an scolar, nu este deloc asteptata cu bucurie de catre majoritatea parintilor. Motivul este simplu, lipsa banilor. Un minimum de rechizite, fara imbracamintea si incaltamintea necesare unui proaspat scolar, ii va costa pe parinti un milion de lei. Preturile din librarii pornesc de la 6.500 de lei pentru un caiet dictando sau de matematica cu 48 de file si ajung pina la 30.000 de lei pentru cel cu 80 file. Caietele tip I si II ajung la 6.000 de lei bucata, vocabularele la 5.000 de lei, in timp ce caietele de geografie, biologie, muzica sau desen costa 12.000 de lei. Bugetul parintilor trebuie sa cuprinda si sume destinate blocurilor de desen (30.000 de lei), caietelor de desen (10.000 de lei), acuarelelor (110.000 lei sau chiar mai mult), pensule (18.000 de lei bucata), carioci (80.000 de lei), rigla, trusa de geometrie, betisoare, cerneala, plastilina si multe altele. Nu trebuie uitat nici penarul, care poate ajunge si la 300.000 lei, in cazul in care acesta contine creioane, carioci, pixuri, stilou si radiera.

Parintii nu se inghesuie sa cumpere rechizitele necesare copiilor

Cu toate ca mai este mai putin de o saptamina pina la inceperea scolii, librariile din Drobeta Turnu Severin nu sint asaltate de clienti. Unii au inceput sa faca aprovizionarea din timp, insa majoritatea parintilor lasa cumpararea rechizitelor pe ultimele zile. Vinzatorii spun ca se asteapta la aglomeratie in urmatoarele zile. „Asa se intimpla in fiecare an. Cei care au mai putini bani lasa cumparaturile pe ultima suta de metri, si atunci vin si iau cite un caiet-doua, in functie de banii pe care ii au“, spune Dana Tabarana, patroana librariei SONET din Drobeta Turnu Severin. Nici manualele scolare nu sint la mare cautare. Ele vor fi cumparate abia dupa inceperea anului scolar, atunci cind profesorii le vor spune elevilor dupa ce manuale alternative vor invata. „Avind obisnuinta anilor trecuti, pot zice ca manualele se vor cumpara chiar si in luna decembrie. Pentru clasele I-X, manualele sint gratuite. Lipsa de manuale, in cazul in care Inspectoratul Scolar nu va reusi sa asigure intreaga cerere, va fi acoperita incepind cu 15 septembrie“, mai spune Dana Tabarana. „Dom’ne, pe vremea mea era totul mai simplu. Un singur manual pentru toata lumea. Si am invatat carte si asa, nu au iesit niste prosti din scoli. Pe cind acum, cu multitudinea asta de carti si caiete, nu mai stim ce sa cumparam si ce nu“, a spus Ion Dragomiroiu, un parinte care cumpara rechizite pentru copilul sau, elev in clasa a saptea. Uniforma este o alta problema spinoasa pentru parinti, cele mai mari cheltuieli fiind cu bobocii din clasa I. Uniformele pentru fete pot ajunge pina la 400.000 de lei, insa costumul baietilor, format din pantaloni, vesta si sacou, poate ajunge chiar si la un million de lei. Bugetul familiei sufera pierderi importante cind se trec pe lista si camasile, tricourile, trening pentru sport, pantofi si adidasi.

Exit mobile version