Acasă Actualitate Oameni credinciosi

Oameni credinciosi

„Oamenii nostri sint credinciosi, iar bisericile sint pline ochi, mai ales in zilele de sarbatoare“, spune, cu mindrie, parintele Mihail Petria, preot si profesor de religie la scolile din Bulzesti.
Intr-adevar, bulzestenii sint credinciosi. Ba chiar au si pastrat unele din traditiile de alta data. Astfel, de Sfinta Maria, la Biserica din Prejoiu – cu hramul Adormirea Maicii Domnului – se organizeaza bilci mare. Oamenii vin cu mincare si bautura de acasa si sarbatoresc sfintirea bisericii, stau la taifas si pun la cale toate cele.

Si lacasele de cult sint pradate citeodata

Localnicii isi aduc aminte ca Biserica din satul Gura Racului a fost sparta cu citiva ani in urma. Hotii au fugit atunci cu doua epitafe si doua icoane de mare valoare, dar au fost retinuti dupa numai citeva zile la Pitesti.

Bunurile, cu exceptia unei icoane, au fost returnate bisericii care de atunci a renuntat sa mai adaposteasca obiecte de patrimoniu.

Preotul paroh, Mihail Petria, spune ca hotii au ratat totusi ocazia unica de a subtiliza colectia de carti religioase vechi, cuprinse in patrimoniul national, si care erau adapostite in biserica. Iar biserica a ramas, cu tot cu liliecii care o impresoara, lilieci pomeniti in stihurile lui Marin Sorescu.

Biserica din Seculesti a scapat de demolare

Biserica din Seculesti este cel mai nou lacas de cult construit in Bulzesti. Asta nu inseamna insa ca nu a avut si ea parte, ca mai toate bisericile construite in anii regimului comunist, de o istorie zbuciumata.

Pentru ca ridicarea constructiei se facuse la negru, adica fara autorizatie din partea organelor de partid si de stat, pe 23 octombrie 1989 a fost programata demolarea acesteia.

Reprezentantii Parohiei, sprijiniti de Mitropolia Olteniei, au incercat atunci si au reusit, gratie si sprijinului oferit de poetul Marin Sorescu, sa sfinteasca biserica pe 22 octombrie, evitind astfel demolarea.

La eveniment au participat peste 50 de preoti din intreaga tara, inclusiv de la Departamentul cultelor.

Intentia de demolare a ramas, dar, pina sa fie pusa in practica, a venit 22 decembrie 1989. Astfel, locuitorii din Seculesti au ramas cu biserica.

Exit mobile version