Acasă Actualitate Cele mai bune reforme sint cele rapide

Cele mai bune reforme sint cele rapide

– D-le Balterovici, dvs. sinteti cunoscut ca parintele „terapiei de soc“. Ati recomanda o astfel de terapie unora dintre fostele tari socialiste care au o dezvoltare economica lenta?

– Inainte de toate, v-as sfatui sa uitati definitia „terapie de soc“ pentru ca ea este izvorul multor neintelegeri. Mai corect este sa se vorbeasca despre o viteza diferita a reformelor. Acele tari postsocialiste care s-au indepartat mai lent de fosta orinduire si si-au reformat incet sistemele astazi sint intr-o situatie mult mai rea decit statele care au facut reforme rapide.

– De ce printre fostele tari socialiste nu exista vreuna care sa-si faca reformele incet si sa nu plateasca pentru aceasta un pret teribil?

– Dupa cum stim, in intreaga lume, cu cit functionarii au mai multa putere, cu atit este mai mare coruptia. La inceput, in tarile postsocialiste a dominat proprietatea de stat. Daca aceasta dominatie se mentine inseamna ca privatizarea merge incet si tara nu se dezvolta. Proprietatea de stat nu permite o buna gospodarire – fara exeptie! Nu cunosc vreo tara care sa mentina dominatia proprietatii de stat si sa ajunga la succes. Tergiversarea privatizarii este nociva societatii.

– Ce asteptati de la economiile statelor din Europa de Est la un an dupa 11 septembrie?

– Acest eveniment s-a reflectat asupra tuturor statelor. Dar cu cit este mai stabila economia unei tari, cu atit statul respectiv se poate adapta mai bine unor situatii greu predictibile.

Exit mobile version