Acasă Actualitate Stiri diverse

Stiri diverse

Cel mai mare baraj din Afganistan a fost lovit de bombe

Bombardamentele americane au avariat serios cel mai mare baraj din Afganistan, precum si centrala electrica adiacenta, lasind fara curent electric doua importante orase din sudul tarii, a relatat agentia Afghan Islamic Press (AIP). Hidrocentrala electrica de la Kajakai, in provincia Helmand, a fost bombardata miercuri dupa-amiaza, iar furnizarea electricitatii pentru orasele Kandahar si Lashar Gah a fost intrerupta, a declarat un responsabil taliban. Ministrul educatiei, Amir Khan Muttaqi, a precizat ulterior ca si barajul a fost puternic avariat. „Pentru moment, apa nu se scurge, dar orice nou atac poate distruge barajul. Acest lucru ar produce inundatii si ar pune in pericol mii de vieti”, a adaugat ministrul.

RFI a dezvaluit identitatea agentului CIA care s-ar fi intilnit cu bin Laden

Postul de radio francofon Radio France Internationale (RFI) a dezvaluit, ieri identitatea unui agent al CIA care, potrivit informatiilor postului, s-ar fi intilnit la Dubai cu Osama bin Laden, presupusul comanditar al atentatelor din 11 septembrie din SUA. Potrivit RFI, Larry Mitchell, agent local al CIA, l-ar fi vizitat pe miliardarul de origine saudita la 12 iulie 2001, la spitalul american din Dubai, din Emiratele Arabe Unite, cu doua luni inainte de atentate. Acest agent, specialist in lumea araba, ar fi fost rechemat in Statele Unite la 15 iulie, afirma RFI. Cotidianul francez Le Figaro a anuntat, la rindul sau, in editia de miercuri, ca presupusul terorist a primit ingrijiri la spitalul din Dubai, pentru calculi renali, informatie dezmintita de spital si de CIA. „Este o absurditate totala“, a declarat, miercuri, la Washington, un purtator de cuvint al CIA, Anya Guelsher.

Peste 70 de avocati pakistanezi se alatura jihadului

Peste 70 avocati pakistanezi au anuntat ieri, dupa o reuniune publica, faptul ca vor lua parte la razboiul sfint (jihad) impotriva Statelor Unite, promitind, in primul rind, ca vor acorda asistenta talibanilor in probleme legale. „Vom lua parte la jihad alaturi de talibani“, a declarat Zahoor Ahmed Shawani, presedintele baroului din Quetta, orasul de resedinta al provinciei Balucistan (vestul Pakistanului), nu departe de frontiera cu Afganistanul. „Lumea musulmana nu trebuie sa permita Statelor Unite sa-si continue atacurile impotriva Afganistanului“. „Avocatii din Quetta sint, acum, de partea talibanilor. Noi ii vom ajuta“, a afirmat Adbul Aziz Khilji, unul dintre avocatii renumiti din Quetta. „Noi practicam dreptul de multa vreme si nu exista vreo dovada ca talibanii sint raspunzatori de atacul terorist (comis pe 11 septembrie in Statele Unite)“, a adaugat el.

Presedintele rus se declara tentat sa raspunda terorismului cu propriile arme

Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ieri in cursul unei reuniuni la Kremlin, ca este foarte greu sa reziste tentantiei de a raspunde terorismului cu propriile sale arme, inclusiv in Cecenia. Teroristii se comporta intr-un mod crud si nemilos, fara sa respecte nici o norma de drept sau de morala si este „foarte greu sa rezist tentatiei de a le raspunde cu propriile lor mijloace”, a declarat Putin in fata presedintilor Curtilor constitutionale din Europa. „Dar sintem obligati sa aparam fara incetare drepturile si libertatile, (…) chiar ale locuitorilor Ceceniei, prin crearea unor conditii de viata normale“, a adaugat presedintele rus. „Rusia a intilnit mai devreme decit alte tari sistemul organizat al terorismului”, a afirmat Vladimir Putin, amintind conflictul cu republica separatista din Caucaz, unde pe 1 octombrie 1999 au fost trimise trupe ruse, in cadrul unei operatiuni antiteroriste.

Nu s-au redus riscurile unui nou atac terorist

Riscurile ca un atac terorist sa fie comis impotriva Statelor Unite sau cel ca si mai multe persoane sa fie contaminate cu bacilul antrax nu s-au redus, a afirmat miercuri Attorney general (ministrul american de justitie) John Ashcroft. „Nu pot spune populatiei ca au scazut riscurile referitoare la maladia antraxului sau la alte atacuri teroriste“, a declarat Ashcroft intr-o conferinta de presa la Washington. Ashcroft a informat, luni seara, despre o amenintare credibila cu atentate impotriva Statelor Unite sau impotriva intereselor americane in lume, dar nu a fost in masura sa precizeze tinte specifice. In urma acestui anunt, pe intreg teritoriul american, precum si in cadrul reprezentantelor americane din strainatate, s-au luat masuri sporite de securitate, starea de alerta generala fiind in vigoare de la atentatele din 11 septembrie. De asemenea, populatia a fost sfatuita sa fie si mai vigilenta.

O invazie terestra de proportii ar putea avea loc la primavara

O invazie terestra de proportii in Afganistan ar putea avea loc in primavara anului viitor, informeaza, citind surse de la Pentagon, cotidianul britanic The Guardian. Pina atunci, aliatii vor continua sa trimita grupuri mici de comando in teritoriile controlate de talibani si sa se foloseasca de aviatie, scrie Guardian. Scopul principal este capturarea lui Osama bin Laden si a membrilor retelei sale, mai mult decit inlocuirea regimului de la Kabul. Planurile unei invazii de proportii sint discutate in acest moment la Pentagon si foarte aproape de a fi avizate de presedintele George W. Bush, precizeaza cotidianul britanic. Aceste informatii sint in contradictie cu unele opinii exprimate recent de mai multi oficiali militari americani si britanici. Acestia au avertizat ca bombardamentele au provocat mai multe victime in rindul civililor si au propus ca interventia militara sa aiba loc cit mai repede, chiar in urmatoarele saptamini. In Afganistan, dupa 25 de zile de bombardamente, talibanii nu par a avea probleme deosebite si opun o rezistenta la care aliatii nu se asteptau, adauga Guardian.

Cea mai mare centrala electrica afgana, scoasa din uz

Cea mai importanta centrala electrica din Afganistan este scoasa din uz, dupa ce a fost vizata de un bombardament american, iar doua orase principale ale tarii au ramas fara curent electric, au afirmat ieri talibanii. Centrala Kajaki, din provincia Helmand, a fost bombardata, miercuri dupa-amiaza, lasind fara curent electric orasele Kandahar (din sud-estul tarii) si Lashkar gah (din sud), a anuntat agentia Bakhtar, agentie de presa oficiala a talibanilor. Complexul electric, situat la aproximativ 90 de kilometri nord-vest de Kandahar, se afla in apropierea celui mai mare baraj din Afganistan, care se numeste si el Kajaki.

O mie de razboinici tribali pakistanezi au intrat in Afganistan

O mie de razboinici din triburile pakistaneze au intrat ieri in Afganistan, pentru a se inrola, alaturi de talibani, in jihadul (razboiul sfint) impotriva Statelor Unite, au relatat martori oculari. Ei au trecut granita prin districtul Bajaur, din nordul provinciei aflate la granita de nord-vest, cu ajutorul a 50 de vehicule, au declarat sursele citate. De cealalta parte a frontierei, in provincia afgana Kunar, ii asteptau vehicule ale talibanilor. Razboinicii erau condusi de Maulana Mohammad Ismail, unul dintre liderii Tehreek Nifaz-e-Sharia Mohammadi (TNSM – Miscarea pentru stricta aplicare a legii islamice).

Exit mobile version