Acasă Actualitate Doi ani de război: Cum s-au spulberat speranțele Ucrainei la o victorie...

Doi ani de război: Cum s-au spulberat speranțele Ucrainei la o victorie decisivă pe front

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Doi ani de război între Ucraina și Rusia. În urmă cu mai puțin de un an, ucrainenii așteptau lansarea ofensivei care să dea o lovitură decisivă armatei ruse. De asemenea, să elibereze teritoriile pierdute. Acum, la doi ani de la declanșarea invaziei rusești, speranțele pentru o victorie rapidă s-au spulberat. Ce s-a întâmplat?

Speranțele că armata ucraineană va reuși o victorie de răsunet împotriva forțelor de invazie nu erau nefondate. Ucraina intra în anul 2023 cu amintirea proaspătă a unor reușite remarcabile în război, împotriva forțelor lui Putin.

După ocuparea Severodonețului la sfârșitul lui iunie 2022 și a Liscianskului la începutul lui iulie, forțele rusești au suferit o serie de regrese umilitoare. Prima dintre ele, retragerea „în semn de bunăvoință” a rușilor de pe Insula Șerpilor. Aceasta a avut loc pe 30 iunie 2022, între cele două victorii înregistrate de Moscova pe frontul din estul Ucrainei. Apoi, pe 10 septembrie, apăreau primele informații despre prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din regiunea Harkov aflată în nord-estul Ucrainei. Acolo, o ofensivă de amploare redusă a Kievului a luat prin surprindere totală forțele de invazie și a dus la căderea liniilor lor de apărare ca un castel de nisip.

Pe 1 octombrie a urmat și eliberarea orașului Lîman din regiunea Donețk. A fost o umilință cu atât mai mare pentru Kremlin încât ea avea loc la doar o zi după ce președintele Vladimir Putin proclama în cadrul unei ceremonii grandioase organizate la Moscova anexarea tuturor regiunilor ucrainene ocupate de trupele sale, precum și a teritoriilor lor care nu se aflau sub controlul forțelor rusești.

Prologul ofensivei ucrainene în război

Ultima lovitură și probabil cea mai dureroasă pentru Moscova, după eșecul de a cuceri Kievul în primele săptămâni ale războiului, a venit în noiembrie 2022. Atunci, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu ordona abandonarea malului de vest al râului Nipru în regiunea Herson. În acea zonă se afla și sediul administrativ al regiunii. În pofida înaintărilor rapide din primul stadiu al invaziei și a regreselor ucrainene ulterioare, orașul Herson rămâne până în ziua de azi singura capitală regională a Ucrainei pe care trupele rusești au reușit să o ocupe temporar. Iarna care a urmat a fost marcată de atacurile masive ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice și a orașelor ucrainene. Deși dureroase pentru civilii ucraineni, ele au fost pe larg privite drept o nouă dovadă a incapacității forțelor Moscovei de a obține o victorie pe câmpul de luptă după pierderile uriașe din primele luni ale războiului.

Citește întreg materialul pe Hotnews.

Citește și: Adolescentul care și-a înjunghiat iubita în Severin, apoi s-a înjunghiat în gât, operat la SCJU Craiova. Care este starea lui

Exit mobile version