Acasă Politica (VIDEO) Barajul Nova Kahovka din sudul Ucrainei a fost aruncat în aer

(VIDEO) Barajul Nova Kahovka din sudul Ucrainei a fost aruncat în aer

Barajul Nova Kahovka din sudul Ucrainei, care alimentează cu apă Crimeea şi centrala Zaporojie, a fost aruncat în aer. Zone extinse sunt inundate. Zelenski a convocat de urgenţă Consiliul pentru Securitate şi Apărare Naţională.

Milioane de litri de apă au izbucnit marți printr-o gaură într-un baraj controlat de Rusia. A fost inundată o zonă de război din sudul Ucrainei, amenințănd zeci de sate și întrerupând alimentările cu apă.

Barajul Nova Kakhovka, deține apă egală cu cea din Marele Lac Sărat din statul american Utah. Barajul furnizează apă peninsula Crimeea a Ucrainei, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporizhzhia, aflată tot sub control rusesc.
Distrugerea de către Rusia a hidrocentralei de la Kahovka confirmă faptul că forţele Moscovei ”trebuie să fie alungate” din întreaga Ucraină, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

„Terorişti ruşi. Distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean”, a scris Zelenski pe Telegram. „Nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare”, a adăugat şeful statului ucrainean.

La rândul său, armata ucraineană a acuzat Rusia într-un comunicat că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka. Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă consiliul său de securitate. Șeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak a denunţat o „crimă de război”.

Ruşii spun că ucrainenii au distrus barajul cu „lovituri multiple”

Pe de altă parte, autorităţile locale instalate de către Rusia au declarat că barajul hidroelectric de la Kahovka a fost parţial distrus de „lovituri multiple” ucrainene. „Multiple lovituri au vizat barajul de la Kahovka” în cursul nopţii, a scris pe Telegram primarul oraşului Nova Kahovka, Vladimir Leontiev. El a adăugat că loviturile respective au distrus robinetele-vane ale barajului şi au cauzat un „jet de apă incontrolabil”.

Aproximativ 22.000 de oameni care trăiesc în 14 așezări din regiunea Herson din sudul Ucrainei sunt expuși riscului de inundații. Hersonul este una dintre cele cinci regiuni, inclusiv Crimeea, pe care Moscova pretinde că le-a anexat.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat apă curgând prin rămășițele barajului, trecătorii exprimându-și șocul. Nivelul apei a crescut cu câțiva metri în câteva ore.

Un oficial rus în orașul Nova Kakhovka a declarat marți că locuitorii a aproximativ 300 de case au fost evacuați. El a spus că probabil că va fi imposibil să fie reparat barajul.

Exit mobile version