Acasă Razboi Ucraina Volodimir Zelenski a cerut avioane și la Paris, după Londra

Volodimir Zelenski a cerut avioane și la Paris, după Londra

Volodimir Zelenski a cerut avioane și la Paris, după Londra
Volodimir Zelenski a cerut avioane și la Paris, după Londra

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri seară, la Paris, ca aliaţii să livreze Ucrainei avioane de luptă „cât mai curând posibil”, după ce făcuse acelaşi lucru la Londra, prima escală a turneului său european care a luat prin surprindere, fiind doar a doua oară de la începutul războiului când liderul de la Kiev pleacă din ţară, transmite News.ro.

Volodimir Zelenski a fost întâmpinat la Palatul Elysée de omologul său francez, Emmanuel Macron, care l-a invitat şi pe cancelarul german Olaf Scholz la o cină târzie de lucru.

Volodimir Zelenski şi Olaf Scholz au fost primiţi la Palatul Elysee de preşedintele Emmanuel Macron: „Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige. Ceea ce se întâmplă în Ucraina implică viitorul Europei”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a călătorit astfel, miercuri, în două capitale europene în căutarea unei mai bune puteri de foc aeriene pentru a întoarce războiul împotriva Rusiei în favoarea Kievului.

La Londra, Zelenski a obţinut un angajament britanic de a antrena piloţii ucraineni pe avioanele de luptă avansate ale NATO

Deocamdată, la Londra, Zelenski a obţinut un angajament britanic de a antrena piloţii ucraineni pe avioanele de luptă avansate ale NATO. Despre furnizarea propriu-zisă a avioanelor, nicio o promisiune, dar premierul Rishi Sunak l-a asigurat că toate opţiunile sunt pe masă.

Aflat la a doua sa deplasare în străinătate de la începutul războiului, după vizita-fulger din Statele Unite din decembrie, Zelenski s-a întâlnit la Londra cu premierul britanic Rishi Sunak, a susţinut un discurs în Parlament, a fost primit de Regele Charles al III-lea şi în final a vizitat împreună cu premierul britanic baza militară Bovington. A ţinut aici o conferinţă de presă comună cu Sunak, apoi a părăsit Marea Britanie şi a zburat spre Franţa.

La Paris, preşedintele ucrainean a fost întâmpinat pe aeroport de ministrul apărării, apoi a ajuns la Palatul Elysee unde îl aşteptau preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz. Ambii i-au promis sprijin neîntrerupt pentru Ucraina înainte de a avea o discuţie, la cină, despre nevoile de război ale Kievului.

„Avem foarte puţin timp la dispoziţie. Vorbesc acum despre armele necesare pentru pace şi pentru a opri războiul început de Rusia”, a declarat Zelenski.

„Franţa şi Germania au potenţialul de a schimba jocul“

„Franţa şi Germania au potenţialul de a schimba jocul şi aşa văd eu discuţiile noastre de astăzi. Cu cât mai repede vom primi arme grele cu rază lungă de acţiune şi piloţii noştri vor primi avioane moderne, cu atât mai repede se va pune capăt acestei agresiuni ruseşti”, a punctat Zelenski.

În discursul ţinut în faţa parlamentarilor britanici, Zelenski avusese o pledoarie similară pentru avioane de luptă, pe care le-a numit „aripi pentru libertate”.

Până acum, ţările occidentale au evitat să furnizeze Ucrainei avioane sau arme ce pot lovi adânc în teritoriul Rusiei.

Iar în faţa presei, cei doi lideri europeni au temporizat chestiunea avioanelor, un nou pas în sprijinirea Kievului faţă de care premierul britanic Rishi Sunak părea să deschidă prudent calea, mai devreme, la Londra.

Exit mobile version