Acasă Politica National Președintele Klaus Iohannis retrimite ambasadorul român la Viena

Președintele Klaus Iohannis retrimite ambasadorul român la Viena

Președintele Klaus Iohannis retrimite ambasadorul român la Viena
Președintele Klaus Iohannis retrimite ambasadorul român la Viena (Foto: Romania Tv)

România își retrimite ambasadorul în Austria, după o convorbire telefonică avută între președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Austriei, Alexander Van der Bellen.    

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuția dintre cei doi șefi de stat a avut loc ”la inițiativa părții austriece”.

Astfel, Klaus Iohannis i-a transmis omologului autriac faptul că ”votul negativ al acestei ţări pentru aderarea României la spaţiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetăţenilor români”.

”Preşedintele României a exprimat deschiderea autorităţilor române de a lucra împreună, în plan bilateral şi european, pentru a implementa soluţiile identificate pentru reducerea migraţiei ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria”, se arată în comunicat, potrivit stirileprotv.ro.

Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României

”În urma discuţiei cu Preşedintele Van der Bellen, Preşedintele Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în ţară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022. Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluţii constructive şi de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile” – a mai precizat Cotroceniul.

La începutul lunii decembrie 2022, Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, a fost chemat pentru consultări în țară, după votul Austriei împotriva admiterii României în Schengen.

Decizia a fost luată de România ca un „gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, a precizat MAE, la acea vreme, într-un comunicat.

Exit mobile version