Știri de ultima orăPoliticaNationalPreședintele Klaus Iohannis retrimite ambasadorul român la Viena

Președintele Klaus Iohannis retrimite ambasadorul român la Viena

România își retrimite ambasadorul în Austria, după o convorbire telefonică avută între președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Austriei, Alexander Van der Bellen.    

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuția dintre cei doi șefi de stat a avut loc ”la inițiativa părții austriece”.

Astfel, Klaus Iohannis i-a transmis omologului autriac faptul că ”votul negativ al acestei ţări pentru aderarea României la spaţiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetăţenilor români”.

”Preşedintele României a exprimat deschiderea autorităţilor române de a lucra împreună, în plan bilateral şi european, pentru a implementa soluţiile identificate pentru reducerea migraţiei ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria”, se arată în comunicat, potrivit stirileprotv.ro.

Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României

”În urma discuţiei cu Preşedintele Van der Bellen, Preşedintele Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în ţară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022. Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluţii constructive şi de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile” – a mai precizat Cotroceniul.

La începutul lunii decembrie 2022, Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, a fost chemat pentru consultări în țară, după votul Austriei împotriva admiterii României în Schengen.

Decizia a fost luată de România ca un „gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, a precizat MAE, la acea vreme, într-un comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

Exit mobile version