Acasă Politica National Cîțu: ”Costurile de reducere a inflației vor fi foarte mari”

Cîțu: ”Costurile de reducere a inflației vor fi foarte mari”

Votul de ridicarea imunității lui Florin Cîțu în plenul Senatului urmează să aibă loc începând cu ora 12.00
Votul de ridicarea imunității lui Florin Cîțu în plenul Senatului urmează să aibă loc începând cu ora 12.00

Președintele Senatului, Florin Cîțu, susține că România va depăși rata inflației de 15%, până la finalul acestui an.

Cîțu a cerut Băncii Naționale și Guvernului să lucreze împreună pentru a stăvili rata inflației și creșterile de prețuri.
Inflația a ajuns la 10,2% în martie, potrivit INS. ”Am spus că dacă nu luăm măsuri, vom avea o decelerare a creșterii economice, vom avea o creștere a inflației cu peste două cifre în martie și așa s-a întâmplat. Nu poți să dai vina tot timpul pe Ucraina și pe ce se întâmplă acolo, pentru că dacă mă uit la țările din jur, estimările pentru Ungaria, Polonia se ajustează doar cu 0,8%, nu cu 2,4%. Nimeni nu are ajustarea noastră. E clar că e ceva particular pentru noi.

Această inflație înseamnă prețuri mari și am spus că mie îmi e teamă să ajungem la inflație cu peste două procente, pentru că va fi foarte greu să corectezi această inflație.

Costurile de a reduce această inflație în perioada următoare vor fi mari, de aceea trebuia să iei măsuri mai devreme. Cu cât întârzie aceste măsuri de a reduce inflația și de a corecta echilibrul macro-economic, cu atât aceste măsuri vor fi mai dure pe viitor. Estimările inițiale arătau că putem merge maxim până la 13%, dar se pare că vom merge la 15%. Aici trebuie să lucreze BNR, alături de Guvern pentru a ține rata inflației sub control.

Obiectivul este să mențimen o rată a inflației stabilă pe termen mediu și lung (…) Lucrăm toți cu diferite modele, iar ministrul de Finanțe a aplicat un model care îi arăta că rata inflației nu va sări de două cifre. Eu am folosit un alt model care îmi arăta că vom depăși două cifre”, a declarat Florin Cîțu.

Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.
Exit mobile version