Acasă Politica National UPDATE: Parlamentul dezbate și votează moțiunea de cenzură la ora 12:00

UPDATE: Parlamentul dezbate și votează moțiunea de cenzură la ora 12:00

Parlamentul dezbate și votează moțiunea de cenzură la ora 12:00
Parlamentul dezbate și votează moțiunea de cenzură la ora 12:00

Actualizare 11:40. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că este de părere că Guvernul Orban nu va pica.

Actualizare 11:15. Ședința PSD s-a terminat.

Actualizare 10:50. Victor Ponta s-a hotărât și a anunțat că Pro România votează moțiunea de cenzură.

„După cum știți, nu am votat guvernul PNL-Orban, pentru că n-am încredere că poate să gestioneze țara. După trei luni, iată că am avut dreptate. Chiar și ei vor astăzi să pice guvernul și să intrăm într-o criză guvernamentală. Regret faptul că în urma înțelegerii dintre PNL și PSD nu o să avem primari în două tururi și președinți de consilii județene aleși.

Cred că de data asta PSD și PNL și-au dat mâna împotriva partidelor mai mici, USR, Pro România și împotriva cetățenilor. Probabil că vor fi sancâionați pentru asta. Cel mai rău lucru e ce s-a întâmplat aseară, 25 de ordonanțe importante în 25 de domenii importante, noaptea ca hoții. Cel mai grav e că accesul la sănătate va fi doar pentru cei bogați.

Era foarte clar din disperarea cu care au dat ordonanța că au niște datorii financiare la diverse companii private și un guvern care lucrează pentru interese private trebuie să plece cât mai repede. Parlamentarii vor vota cum cred, probabil vor vota pentru moțiunea de cenzură, eu votez pentru moțiune, pentru că vreau ca acest guvern, după trei luni de dezastru, să nu mai dea alte ordonanțe de urgență. Cel mai important este ce se întâmplă după moțiune, dacă aceasta trece”, a declarat Victor Ponta.

Parlamentul dezbate și votează, miercuri, de la ora 12:00, moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR. Marcel Ciolacu a afirmat că sunt „suficiente” voturi pentru aprobare, în timp ce Ludovic Orban a spus nu are șanse să treacă, dacă nu intervin repoziționări a unor „actori politici”.

Actualizare 10:10. Uniunea Salvaţi România a anunțat că parlamentarii partidului vor vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură şi susţine că PSD şi UDMR au iniţiat acest demers împotriva Guvernului doar pentru că nu vor revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Actualizare 10:00. Calculele politice pentru moțiunea de cenzură se schimbă din oră în oră. Acum, PSD se bazează pe 237 de voturi, susțin surse din partid pentru Digi24. Asta, după ce aseară aveau considerabil mai multe. Chiar și așa, sunt suficiente pentru ca Guvernul Orban să fie demis.

De asemenea, la această oră, Victor Ponta i-a băgat pe cei de la ProRomânia în ședință.


Anunțul a fost făcut după reuniunea membrilor BPR de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Întrebat de câte voturi se bazează inițiatorii moțiunii de cenzură, acesta a spus că de „suficiente, adică mai mult de 233”.

În schimb, premierul Ludovic Orban a declarat, marți seara, că moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR pentru demitrea cabinetului său nu are șanse să treacă, dacă nu intervin repoziționări a unor „actori politici” care să aibă „consistență numerică”.

„Din punctul meu de vedere, astăzi pe evaluarea pe care o avem, sigur dacă nu apar repoziționări din partea unor actori politici, care să aibă o oarecare consistență numerică, moțiunea așa cum este atazi nu are șanse să treacă (…) Conform evaluării noastre nu există numărul de voturi necesare pentru”, a subliniat premierul, citat de Mediafax.

Întrebat dacă parlamentării vor vota după trecerea moțiunii de cenzură investirea aceluiași guvern cu aceeași componență, premierul Ludovic Orban a declarat că aceștia ar trebui „să se caute”.

Cine susține moțiunea de cenzură

Inițiativa de demitere a Guvernului Orban este susținută de PSD, UDMR și de grupul parlamentar „Forța Națională”, iar președintele interimar al social-democraților Marcel Ciolacu susține că PSD are peste 233 de voturi pentru moțiune, potrivit digi24.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

Înainte de depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, configurația parlamentară arată astfel: Din totalul de 465 de parlamentari, 198 de parlamentari vin din partea PSD, PNL are 105 parlamentari, USR are 40, UDMR are 30 de parlamentari, iar Pro România și PMP au 27, respectiv 19 parlamentari.

Totodată, ALDE are 19 parlamentari, grupul minorităților naționale este format din 17 parlamentari, iar 13 parlamentari vin din partea independenților.

Astfel, de partea demersului de demitere a Guvernului Orban sunt angrenați 232 de parlamentari, din partea PSD, UDMR, dar și din grupul Forța Națională, format din patru parlamenari, printre care Teodor Meleșcanu și Grațiela Gavrilescu.

Recent, deputații Marian Cucșa, Alexandru Băișanu, Grațiela Gavrilescu, membri ai partidului „Forța Națională”, împreună cu deputatul Corina Bogaciu au trecut în grupul parlamentar al PSD, potrivit unei informări depuse la Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Totodată, deputatul Georgian Pop s-a alăturat grupului social-democraților. El a declarat, pentru Mediafax, că s-a reînscris în PSD la finalul anului 2019, pentru că are încredere că „Marcel Ciolacu va duce proiectul de reformare al stângii mai departe”.

Întrebat de câte voturi se bazează inițiatorii moțiunii de cenzură, acesta a spus că de „suficiente, adică mai mult de 233”.

De asemenea, el a spus că se va întâlni și cu liderul ProRomânia, Victor Ponta, „posibil în această seară (marți seara – n.r.)”, dar și cu alți parlamentari.

Exit mobile version