Acasă Politica International (VIDEO) Nancy Pelosi: Venim ca prieteni în Taiwan

(VIDEO) Nancy Pelosi: Venim ca prieteni în Taiwan

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, care a sosit marţi seară în Taiwan, a declarat miercuri că a venit cu intenţii paşnice în regiune, în contextul în care vizita sa a înfuriat Beijingul, transmite AFP.

„Venim ca prieteni în Taiwan, venim în pace în regiune”, a declarat Pelosi în cadrul unei întâlniri cu vicepreşedintele parlamentului taiwanez, Tsai Chi-chang.

Nancy Pelosi, de 82 de ani, a sosit la Taipei la bordul unui avion militar american. Vizita sa, care nu fusese anunţată oficial, dar care a făcut obiectul unor speculaţii intense de câteva zile, a determinat imediat reacţii din partea Beijingului.
La sosirea înaltului oficial american la Taipei, ministerul chinez de externe a denunţat „o încălcare gravă” a angajamentelor americane faţă de China, care „subminează grav pacea şi stabilitatea regionale”.

Potrivit Reuters, preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA urmează să se întâlnească cu preşedinta Taiwanului, precum şi cu activişti pentru drepturile omului.

Ministerul de Externe al Chinei a subliniat că vizita lui Nancy Pelosi încalcă principiul „O singură China” și are un impact major asupra relațiilor politice China-Statele Unite ale Americii. „Încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”

Mesajul lui Nancy Pelosi

Nancy Pelosi a transmis pe Twitter un mesaj odată cu aterizarea sa în Taiwan.

„Vizita delegației noastre din Congres în Taiwan onorează angajamentul de neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan. Această vizită face parte din călătoria noastră amplă în regiunea Indo-Pacifică, inclusiv în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia. Scopul vizitei este securitatea reciprocă, parteneriatul economic și guvernanța democratică.

Discuțiile pe care le vom avea cu liderii Taiwanului se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de locuitori din Taiwan este mai importantă azi ca niciodată, în condițiile în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație”, a transmis Nancy Pelosi.

„Vizita noastră nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul din 1979, de comunicatele comune SUA-China și de cele 6 asigurări. SUA continuă să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul”, a conchis Nancy Pelosi.

Exit mobile version