Acasă Politica International SUA acuză Iranul pentru atacurile din Arabia Saudită

SUA acuză Iranul pentru atacurile din Arabia Saudită

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a acuzat Iranul de atacurile de sâmbătă ale unor instalații petroliere ale companiei de stat Aramco din Arabia Saudită. El a respins cererea de revendicare a atacurilor pe care au lansat-o rebelii Houthi din Yemen. Dacă rebelii ar fi fost responsabili pentru atacuri, dronele lor ar fi trebuit să zboare sute de kilometri de Yemen în centrul Arabiei Saudite.

„Teheranul se află în spatele a o sută de atacuri în Arabia Saudită, în timp ce Rouhani şi Zarif (Hassan Rouhani, preşedintele Iranului şi Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe, n.r.) se prefac că au discuţii la nivel diplomatic. În contextul tuturor apelurilor pentru detensionarea situaţiei din regiune, Iranul a lansat un atac fără precedent asupra aprovizionării cu energie a întregii lumi”, a postat Pompeo pe Twitter
Două instalaţii petroliere din Arabia Saudită au fost afectate de incendii în urma unor atacuri cu drone produse sâmbătă dimineaţă.

Operaţiunile contra obiectivelor saudite vor fi intensificate „atât timp cât agresiunile continuă”, a avertizat purtătorul de cuvânt al insurgenţilor huthi.
O coaliţie condusă de Arabia Saudită efectuează raiduri aeriene împotriva insurgenţilor huthi, în Yemen, potrivit BBC.
Tensiunile dintre SUA și Iran s-au accentuat în ultimele luni, de când președintele SUA, Donald Trump, a restabilit sancțiunile pentru Iran.

Exit mobile version