Acasă Politica International Arabia Saudită le permite femeilor să călătorească independent

Arabia Saudită le permite femeilor să călătorească independent

Arabia Saudită le permite femeilor să călătorească independent
Arabia Saudită le permite femeilor să călătorească independent

Femeile din Arabia Saudită pot călători în străinătate fără permisiunea unui tutore bărbat, spun decretele regale, informează BBC

Noua regulă anunțată vineri permite femeilor cu vârsta peste 21 de ani să solicite un pașaport fără autorizație, punându-le în condiții de egalitate cu bărbații. De asemenea, femeilor li se acordă dreptul de a înregistra nașterea, căsătoria sau divorțul.

Decizia urmează o serie de încercări de înaltă calitate ale femeilor de a scăpa din străinătate din regat.Arabia Saudită a trecut mult timp sub control asupra tratamentului său asupra femeilor din regat, activiștii spunând că sunt tratate adesea drept cetățeni de clasa a doua.

Liderul de facto, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, a încercat să ușureze restricțiile sociale asupra femeilor, inclusiv ridicarea interdicției de a conduce anul trecut , în încercarea de a deschide regatul conservator.

Însă, de asemenea, a acționat împotriva activiștilor pentru drepturile femeilor, punând un număr de judecători în ultimele luni.

Ce se schimbă în urma noului decret?

Sistemul de tutelă pentru bărbați din Arabia Saudită le dă soților, taților și altor rude de sex masculin autoritatea de a lua decizii critice cu privire la femei. Până acum, acest lucru a însemnat că femeile de acolo trebuiau să solicite permisiunea acelor rude de a obține sau reînnoi pașaportul și ieșirea din țară.

Dar decretele regale publicate vineri în gazeta săptămânală oficială a regatului Um al-Qura, vineri, prevăd că pașapoartele saudite ar trebui emise oricărui cetățean care solicită acest lucru și că oricine are vârsta de peste 21 de ani nu are nevoie de permisiunea de a călători.

Modificările permit femeilor pentru prima dată să înregistreze nașterile copiilor lor, precum și căsătoriile și divorțurile.

De asemenea, acestea acoperă reglementările de angajare care extind oportunitățile de muncă pentru femei. În conformitate cu regula, toți cetățenii au dreptul de a lucra fără a se confrunta cu nicio discriminare bazată pe sex, dizabilitate sau vârstă.

Ce părere au femeile?

Multe femei din Arabia Saudită s-au dus pe Twitter pentru a sărbători această mișcare, cu o influență proeminentă și gazda show-ului Muna AbuSulayman, care a scris: „O generație crește complet liberă și egală cu frații lor”.

„Dacă a fost pusă în aplicare pe deplin, acesta este un mare pas pentru a permite femeilor adulte saudite să preia controlul asupra propriei vieți”, a declarat agenției de știri AFP Kristin Diwan, de la Institutul de state arabe din Washington DC.

Arabia Saudită: Mai rămân niște restricții

În ciuda ultimelor reforme, alte părți ale sistemului de tutelă rămân în vigoare. Acestea includ femeile care necesită permisiunea de la o rudă de sex masculin pentru a se căsători sau a trăi pe cont propriu, precum și pentru a ieși din închisoare dacă au fost reținute. Încă nu pot transmite cetățeniei copiilor lor și nici nu pot acorda consimțământ pentru copiii lor să se căsătorească.

În încercarea de a deschide țara, prințul moștenitor Mohammed bin Salman a prezentat un plan în 2016 pentru transformarea economiei până în 2030, cu scopul de a crește participarea femeilor la forța de muncă la 30% de la 22%.

Cu toate acestea, grupurile de drepturi și-au declanșat represiunea în ultimul an asupra unora dintre principalii activiști pentru drepturile femeilor care au făcut campanie pentru dreptul de a conduce sau de a câștiga drepturi egale cu bărbații.

Aurelian Marian Soare

Exit mobile version