Acasă Politica Europa UE alocă 600 de milioane de euro pentru achiziționarea de avioane de...

UE alocă 600 de milioane de euro pentru achiziționarea de avioane de stingere a incendiilor

UE alocă 600 de milioane de euro pentru achiziționarea de avioane de stingere a incendiilor
UE alocă 600 de milioane de euro pentru achiziționarea de avioane de stingere a incendiilor


Comisia Europeană a anunţat că va cumpăra 12 avioane de stingere a incendiilor. Vor fi alocate 600 de milioane de euro din bugetul Uniunii pentru aceste achiziții.

Avioanele vor ajunge în şase state comunitare puternic afectate de căldura extremă şi de incendiile de vegetaţie din timpul verii.
În timpul verii, când „vieţile, casele şi mijloacele de trai se află tot mai mult sub ameninţarea incendiilor forestiere pe scară largă”. Aceste avioane vor oferi ajutor vital, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat.

Achiziţiile sunt un pas important pentru a creşte capacităţile UE de stingere a incendiilor, susține comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Aeronavele urmează să fie distribuite între:

  • Spania,
  • Portugalia,
  • Grecia,
  • Italia,
  • Franţa,
  • Croaţia.

Comisia Europeană a modernizat Mecanismul de protecţie civilă al UE şi a creat rescEU pentru a proteja populaţia de dezastre şi pentru a gestiona riscurile emergente.
Cele 12 aeronave se alătură unei flote de avioane de stingere a incendiilor, avioane medicale de evacuare şi elicoptere care sunt folosite pentru a sprijini ţările Uniunii care se confruntă cu situaţii de urgenţă publice.

În 2023, potrivit Eurostat, incendiile de vegetaţie au distrus în jur de 500.000 de hectare de teren. 96.000 de hectare au fost distruse de flăcări la Alexandroupolis, în Grecia, în cel mai mare incendiu de vegetaţie înregistrat în UE.

Citește și: (VIDEO) A murit George Nicolescu, solistul de muzică ușoară nevăzător

Exit mobile version