Acasă Politica Europa Liderii Europei se întâlnesc în umbra Rusiei. Summit fără precedent în Republica...

Liderii Europei se întâlnesc în umbra Rusiei. Summit fără precedent în Republica Moldova

Summitul Comunităţii Politice Europene se desfășoară azi la Chișinău
Summitul Comunităţii Politice Europene se desfășoară azi la Chișinău

Liderii Europei se întâlnesc în umbra Rusiei. Summitul Comunităţii Politice Europene, găzduit de Republica Moldova, va transmite un mesaj ferm de pace.

Adunarea a peste 40 de lideri europeni în Moldova, joi, va fi un semn al angajamentului colectiv de a-și uni forțele împotriva Rusiei. La reuniunea care va avea loc la Castelul Mimi, raionul Anenii Noi, şi-au anunţat și preşedintele Consiliului European, preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului European.

Summitul este un semn de susţinere pentru Republica Moldova, fosta republică sovietică şi pentru Ucraina vecină.

Acest summit se desfăşoară într-o regiune pe care Moscova obişnuia să o considere în sfera sa de influenţă. Este un deget simbolic vârât în ochii lui Vladimir Putin, scrie POLITICO.

Moldova și-a închis spațiul aerian pe durata summitului, iar avioanele de supraveghere ale NATO vor fi pregătite să intervină, dacă este nevoie. Accesul la aeroportul principal a fost restricționat. Majoritatea liderilor nu vor rămâne peste noapte – preferând să-și mențină vizita la minimum.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi, la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o intervenţie în cadrul sesiunii plenare şi va participa la grupul de lucru privind securitatea.

În cadrul dezbaterilor, şeful statului va aborda aspectele de actualitate generate de impactul războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei:

  • în domeniile securitar, economic, alimentar sau umanitar;
  • sprijinul susţinut pentru Republica Moldova şi Ucraina,
  • coordonarea eforturilor comune pentru combaterea ameninţărilor hibride, de la atacuri cibernetice, la dezinformare şi campanii de manipulare;
  • creşterea rezilienţei şi continuarea sprijinului acordat statelor vulnerabile din regiune, a arătat Administraţia Prezidenţială.

Citește și:„Regele puilor”, scapă de acuzațiile de fraude de 1 milion de euro cu fonduri europene

Exit mobile version