Acasă Politica Europa Ungaria a blocat prin veto ajutorul UE pentru Ucraina de 18 miliarde...

Ungaria a blocat prin veto ajutorul UE pentru Ucraina de 18 miliarde de euro

Ungaria a blocat prin veto ajutorul UE pentru Ucraina de 18 miliarde de euro
Ungaria a blocat prin veto ajutorul UE pentru Ucraina de 18 miliarde de euro

Guvernul ungar a blocat marți acordul din UE privind un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, forțând Comisia Europeană și celelalte țări UE să caute o soluție alternativă pentru a se asigura că Kievul primește fondurile atât de necesare în ianuarie, transmite Politico.

Ungaria s-a folosit de dreptul de veto în cadrul Consiliului UE care trebuia să aprobe marți un împrumut comun al Uniunii Europene pentru a veni în ajutorul Ucrainei.

Comisia va analiza cum să „ofere Ucrainei soluția necesară încă din ianuarie”

Comisia va analiza cum să „ofere Ucrainei soluția necesară încă din ianuarie”, a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, în timpul unei sesiuni publice a miniștrilor de finanțe din blocul comunitar. Acest lucru ar implica un mecanism numit cooperare consolidată, o cale legală pentru a evita veto-urile.

Inconvenientul acestui mecanism este că ar necesita oferirea de garanții bugetare naționale de către fiecare stat membru UE care, în unele cazuri, au nevoie de aprobarea parlamentară, ceea ce ar putea dura ceva timp.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a ales să joace dur, folosindu-se de necesitatea aprobării sale pentru ajutorul acordat Ucrainei ca pârghie pentru a-și asigura partea sa din fondurile UE și din fondurile de redresare, scrie Politico

Exit mobile version