Acasă Politica Europa Unii unguri își pierd încrederea în forint

Unii unguri își pierd încrederea în forint

Plata salariilor în euro este, cu câteva excepţii, contrară legislaţiei maghiare, majoritatea companiilor au optat pentru majorări extraordinare, în valoare de 5-10%
Plata salariilor în euro este, cu câteva excepţii, contrară legislaţiei maghiare, majoritatea companiilor au optat pentru majorări extraordinare, în valoare de 5-10%

Deprecierea forintului ungar în urma invadării Ucrainei de către Rusia îi determină pe unii unguri să adopte euro în locul monedei locale. Forintul şi-a pierdut mai mult de jumătate din valoare de când premierul Viktor Orban a preluat puterea în 2010.

Precum colegii membri ai Uniunii Europene Polonia, Republica Cehă sau România, Ungaria nu se apropie de adoptarea monedei unice, guvernul Orban excluzând în viitorul apropiat o măsură despre care spune că ar echivala cu o pierdere a suveranităţii politicii economice, potrivit Reuters.

Dar forintul, care a fost supus presiunii ca urmare a deficitelor Ungariei şi a conflictului cu Bruxelles-ul din cauza nerespectării statului de drept, care a dus la restricţionarea accesului la fondurile UE, are din nou cea mai slabă evoluţie din regiune în acest an, iar unii unguri iau lucrurile în propriile mâini.

Un sondaj Eurobarometru

Un sondaj Eurobarometru din aprilie, efectuat în rândul ţărilor care nu folosesc încă moneda unică, a arătat că sprijinul pentru adoptarea acesteia a fost cel mai ridicat în Ungaria şi România, unde plăţile în euro au fost de multă vreme norma în vânzările de maşini uzate şi închirierea de case.

Atât scăderea de 8% a forintului faţă de euro în acest an, cât şi volatilitatea sa evidenţiată de mişcarea sa de aproape 4% pe parcursul a două zile, la începutul acestei luni, au stimulat şi mai mult atractivitatea monedei euro, chiar dacă utilizarea sa este încă limitată în economia mai largă.

La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, la sfârşitul lunii februarie, Laszlo Szucs, avocat la firma de avocatură Reti, Varszegi & Partners PwC Legal, a început să primească mai multe apeluri de la clienţi corporativi, întrebând cum ar putea compensa lucrătorii pentru declinul forintului.

El a spus că majoritatea apelurilor au venit de la firme de servicii financiare şi de afaceri şi din sectorul de producţie.

În timp ce lucrătorii şi consumatorii din alte părţi ale Europei s-au confruntat cu presiuni similare din cauza preţurilor mari ale energiei şi alimentelor, slăbirea forintului a reprezentat o provocare suplimentară.

Plata salariilor în euro este contrară legislaţiei maghiare

Deoarece plata salariilor în euro este, cu câteva excepţii, contrară legislaţiei maghiare, majoritatea companiilor au optat pentru majorări extraordinare, în valoare de 5-10%, în timp ce unele au oferit plăţi suplimentare la sfârşitul trimestrului, legate de mişcările forintului, a spus Szucs.

Sectorul serviciilor IT, unde mulţi lucrează ca antreprenori independenţi şi facturează clienţii străini în euro, a trecut aproape în totalitate la contracte în euro pentru noile proiecte în Ungaria, în ultimele trei până la patru luni, a spus el.

Banca Naţională a Ungariei, care a mărit dobânzile pentru a reduce preţurile, majorându-le cu încă un punct procentual în această săptămână, a refuzat să comenteze.

Exit mobile version