Acasă Politica Europa Premierul italian Mario Draghi a demisionat

Premierul italian Mario Draghi a demisionat

Premierul italian Mario Draghi a demisionat
Premierul italian Mario Draghi a demisionat (Foto: Playtech.ro)

Premierul italian Mario Draghi a demisionat joi după ce aliații cheie ai coaliției au boicotat un vot de încredere în Parlament, ceea ce va duce, cel mai probabil, la alegeri anticipate și la o perioadă de instabilitate politică în Italia, într-un moment critic prin care trece întreaga Europă. 

Draghi și-a prezentat demisia președintelui Sergio Mattarella în timpul unei întâlniri joi dimineață la Palatul Quirinale. Biroul lui Mattarella a anunțat că președintele „a luat act” de demisie și i-a cerut guvernului lui Draghi să rămână în funcție în calitate de interimar. Nu este clar dacă președintele va dizolva parlamentul, a anunțat biroul șefului statului într-un comunicat citat de Reuters și AFP.

Mario Draghi nu a obţinut susținerea pe care o dorea în cursul unui vot de încredere

Premierul italian Mario Draghi nu a obţinut susținerea pe care o dorea în cursul unui vot de încredere miercuri în Senat. Draghi a afirmat în mai multe rânduri că nu ar rămâne în funcţie decât dacă ar avea o largă susţinere.

Chiar dacă Draghi (74 de ani) a câştigat miercuri seara în parlamentul de la Roma cu 95 de voturi favorabile şi 39 împotrivă, cele trei mari partide – Forza Italia, partidul de dreapta condus de fostul premier Silvio Berlusconi, Liga, formaţiunea de extrema dreaptă a liderului populist Matteo Salvini şi formaţiunea populistă Mişcarea 5 Stele (M5S) nu au participat la vot.

Comisarul european al economiei, Paolo Gentiloni, a considerat „iresponsabile” miercuri partidele coaliţiei de unitate naţională în Italia, care l-au abandonat pe şeful guvernului Mario Draghi cu riscul de a „provoca o furtună”. „Ne temem că urmează luni dificile, dar suntem o ţară mare”, a adăugat el.

Este pentru a doua oară în decurs de o săptămână când Mario Draghi își prezintă demisia președintelui Sergio Mattarella. Inițial, săptămâna trecută, Mattarella i-a respins demisia.

Exit mobile version