Acasă Politica Europa Cinci zile de proteste la Budapesta împotriva guvernului Orban

Cinci zile de proteste la Budapesta împotriva guvernului Orban

Aceste manifestaţii, primele de la realegerea liderului conservator, în aprilie, au început marţi
Aceste manifestaţii, primele de la realegerea liderului conservator, în aprilie, au început marţi

Mii de persoane au manifestat sâmbătă în capitala Ungariei, pentru a cincea zi consecutiv, împotriva unei reforme fiscale a guvernului Viktor Orban, care i-ar afecta în primul rând pe micii întreprinzători și pe liber-profesioniști, inclusiv pe cei care fac servicii de curierat și livrează comenzi de mâncare.

Aceste manifestaţii, primele de la realegerea liderului conservator, în aprilie, au început marţi, după ce parlamentul a adoptat o reformă fiscală despre care protestatarii spun că va creşte impozitele pentru sute de mii de mici comercianţi.

„Orban, du-te te dracului!’, au scandat unii manifestanţii dintre miile care s-au aflat sâmbătă în centrul Budapestei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Vineri, Viktor Orban a apărat reforma contestată, spunând că este „bună şi necesară”.

Ţara, care se află în discuţii cu Bruxellesul cu privire la fonduri de susţinere a economiei, suferă de o inflaţie ridicată şi a văzut devalorizarea monedei naţionale.

Guvernul a anunţat miercuri o „stare de urgenţă” pentru a răspunde crizei energetice cauzate de războiul din Ucraina, cu o creştere planificată a producţiei de cărbune şi un apel către gospodării să-şi restricţioneze consumul.

Printre măsurile avute în vedere, persoanele care consumă mai multă energie decât media vor trebui să o plătească la preţul pieţei, şi nu la un tarif puternic subvenţionat de stat.

Exit mobile version