Acasă Politica Europa Spania: Separatiștii catalani au manifestat la Barcelona

Spania: Separatiștii catalani au manifestat la Barcelona

Sute de mii de separatiști catalani au manifestat ieri în centrul Barcelonei, de ziua naţională a Cataloniei, potrivit www.dw.com. Pe 11 septembrie încă din 2012 au loc an de an manidestaţii de ziua naţională a Cataloniei, cunoscută sub numele de „Diada”.

Sute de mii de separatiști catalani au manifestat în centrul Barcelonei

Mii de spanioli s-au adunat miercuri pentru mitingul anual al Cataloniei din 11 septembrie, care a marcat căderea Barcelonei în timpul Războiului de Succesiune spaniol, care a avut loc în 1714 şi pierderea ulterioară a instituţiilor şi legilor catalane. În jur de 500 de persoane s-au îndreptat după manifestaţie către Parlament, dărâmând câteva garduri de protecţie. De asemenea, au aruncat cu pietre şi beţe spre forţele de ordine şi au dat foc unei pancarte.
Adunarea vine în condițiile în care 12 lideri separatiști catalani așteaptă verdictul Curții Supreme. Ei sunt acuzaţi de rebeliune și deturnare de fonduri publice legate de un referendum ilegal de independență din 2017 și de o declarație unilaterală de independență care a aruncat Spania în turbulențe politice.
Se preconizează că hotărârea din octombrie va fi o lovitură pentru mișcare și va determina calea de urmat pentru naționaliștii catalani.

Ce spun liderii catalani

Oriol Junqueras, liderul partidului de stânga al Cataloniei (ERC), care este închis, a declarat că statul „intenționează să decapiteze o mișcare pașnică cu această sentință”.
Junqueras, care poate primi o condamnare de 25 de ani de închisoare, a spus că ar fi nevoie de un alt referendum. „Nu putem renunța la nicio opțiune care să fie democratică și pașnică”.
Referendumul din 2017 a fost judecat ilegal înainte de a fi organizat și a dus la confruntări violente cu autoritățile spaniole și la impunerea unui guvern direct de la Madrid.

Fostul președinte al catalanilor, Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia după ce independența a eșuat, a postat pe Twitter următorul mesaj: „Astăzi arătăm din nou lumii că persistăm în ciuda represiunii, că avem dreptul să trăim în pace și libertate și că nimeni poate decide viitorul nostru pentru noi. „

Exit mobile version