Acasă Politica G4Media: România a cerut UE prelungirea interdicției de a importa cereale din...

G4Media: România a cerut UE prelungirea interdicției de a importa cereale din Ucraina

Foto: Facebook / Petre Daea

România a cerut format Comisiei Europene să-i permită să prelungească interdicția importurilor de cereale din Ucraina până la finalul anului 2023, au declarat pentru G4Media ministrul Agriculturii, Petre Daea, și secretarul de stat Sorin Moise. Moise e cel care a formulat oficial cererea din partea României la Consiliul UE pentru Agricultură desfășurat pe 30 mai la Bruxelles.

Un regulament votat la începutul anului permite celor cinci state UE din proximitatea Ucrainei să interzică importul de cereale până la 5 iunie. Este vorba despre România, Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria. Ele trebuie să permită, în schimb, tranzitul cerealelor ucrainene.

„Avem nevoie să dăm posibilitatea fermierilor să își scoată recoltele la vânzare”

”Categoric, am cerut prelungirea regulamentului care expiră pe 5 iunie. Avem nevoie să dăm posibilitatea fermierilor să își scoată recoltele la vânzare. I-am comunicat și ministrului ucrainean al Agriculturii cererea noastră către UE”, a declarat Petre Daea pentru G4Media.

”Am depus această cerere împreună cu reprezentanții celorlalte patru state membre. Acum, e rândul Comisiei Europene să ia această decizie”, a declarat și secretarul de stat Sorin Moise pentru G4Media. Oficialul român a mai spus că a cerut Comisiei Europene să deblocheze fondurile din al doilea pachet de sprijin pentru fermieri. Plățile sunt blocate acum de Ungaria, ai cărei fermieri nu primesc fonduri. Aceștia nu au putut demonstra că au rămas cu cereale pe stoc din cauza cerealelor ucrainene.

Citește și: Spectacole și evenimente de Ziua Copilului, în Craiova

Exit mobile version