Acasă Politica International VIDEO. SUA a doborât un balon „spion” chinezesc. Reacția Beijingului

VIDEO. SUA a doborât un balon „spion” chinezesc. Reacția Beijingului

FOTO: NBC

Un presupus balon de supraveghere chinezesc de pe cerul Statelor Unite a stârnit îngrijorări legate de securitatea națională, punând presiune pe relațiile diplomatice deja tensionate. După ce SUA a doborât dirijabilul, China şi-a exprimat „puternic nemulţumirea şi protestul”. Washingtonul „a reacţionat excesiv” şi a „încălcat grav practica internaţională”, a transmis Beijingul, într-o declaraţie a ministerului său de externe, citată de CNN. Pentagonul spune că balonul doborât în Oceanul Atlantic a fost folosit de China „într-o încercare de a supraveghea zone strategice”.

Balonul a zburat în special peste statul Montana (vest), unde se află silozuri cu rachete nucleare, înainte de a se deplasa spre est.

Traficul aerian a fost pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de „securitate naţională”, iar liderii militari au recomandat când acesta se afla deasupra Montanei să nu fie doborât din cauza riscurilor pe care le prezintă posibilele resturi pentru oamenii de la sol.

Pentagonul a anunţat vineri că un al doilea dirijabil chinez a fost depistat, de această dată deasupra Americii Latine. Beijingul a declarat sâmbătă că survolul controversat al unui balon de observaţie chinez în Statele Unite este folosit ca un pretext pentru „defăimarea” Chinei, precizând că este folosit pentru cercetare meteorologică iar traiectoria lui a fost deviată.

Exit mobile version