Acasă Eveniment Directorul Romarm şi Piţurcă, reţinuţi în dosarul „măştilor de protecţie”

Directorul Romarm şi Piţurcă, reţinuţi în dosarul „măştilor de protecţie”

Foto: Antena3

Procurorii DNA au dispus, ieri, efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore a directorului general al Romarm SA, sub acuzaţiile de abuz în serviciu, trafic de influență şi fals intelectual. Alături de directorul Romarm ar fi fost reţinut şi Victor Piţurcă, fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal. Acesta este suspectat de comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Potrivit anchetatorilor, directorul Romarm a fost implicaţi în două „afaceri”, în timpul pandemiei COVID-19.

„Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție)”, au precizat anchetatorii.

Prejudicul adus Romarm SA este de 8.647.584 de lei, reprezentând contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime și contravaloarea unor piese și servicii conexe.

DNA nu a făcut public numele celuilalt incuăat din dosar. Potrivit Hotnews, ar fi vorba de Victor Piţurcă, fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal.

Contract suspect pentru livrarea de măşti de protecţie

Procurorii DNA au mai explicat că alte bereguli ar fi fost comise cu ocazia livrării de măşti de priotecţie către MApN,

„Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus, introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță”, au mai precizat anchetatorii.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul MApN şi că îi va determina să efectueze recepția fără problemă a produselor și să achite la timp facturile emise.

În acest context, Țuțu ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Probleme cu măştile care au ajuns la MapN

Libertatea scria, în februarie 2022 că PAV Green Energy, firma lui Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecționer al Naționalei, ar fi fost implicată într-o afacere cu măști neconforme.

Ministerul Apărării ar fi încheiat contractul cu Helios Dentserv, dar 98% din bani ar fi mers către PAV Green Energy. Astfel, 100.000 de măşti FFP3 din acest contract ar fi fost distribuite în unităţile sanitare ale MApN, iar după patru luni s-a descoperit că erau neconforme. MApN a dat în judecată Helios Dentserv, cerându-şi banii înapoi, dar ulterior părţile s-au împăcat. 

Romarm, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei specializată în producția militară, a început producţia de măşti de protecţie în aprilie 2020, la UPS Dragomirești, în județul Dâmbovița. 

Exit mobile version