Acasă Local Dolj Italian condamnat definitiv pentru fraudarea APIA

Italian condamnat definitiv pentru fraudarea APIA

Anchetatorii susţin că infracţiunile au fost comise cu ocazia înfiinţării unor culturi de viţă de vie.
Anchetatorii susţin că infracţiunile au fost comise cu ocazia înfiinţării unor culturi de viţă de vie.

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare un cetăţean italian, acuzat că a obţinut fără drept peste 8,5 milioane de lei din fondurile UE. Iniţial, în noiembrie 2021, instanţa de fond l-a condamnat la cinci ani şi două luni de închisoare cu executare. Firma administrată de italian a primit o amendă penală de 300.000 de lei. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Procurorii DNA anunţau, în august 2019, trimiterea în judecată a unui cetăţean italian, acuzat că ar fi fraudat APIA cu peste 8,5 milioane de lei. În acelaşi dosar a fost inculpată şi firma administrată de italian.

„În anul 2011, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile (în domeniul viței-de-vie), inculpatul Fedele Giuseppe, în calitatea menționată mai sus, a folosit cu rea-credință în relația cu APIA mai multe documente justificative în care erau consemnate date false. Documentele atestau operațiuni comerciale fictive derulate între SC Dandui Violeta SRL și alte firme, printre care și una administrată de cetățeanul italian Lucaccioni Paolo. În realitate, lucrările respective privind „înființarea unei plantații viticole pe o suprafață de 147,14 ha situată în localitatea Vlădaia, județul Mehedinți“ au fost executate de alte societăți comerciale sau de persoane fizice“, au explicat anchetatorii.

Prin aceste demersuri, SC Dandui Violeta SRL ar fi obținut ilegal suma de 8.616.857 lei. Cu această sumă s-a constituit APIA parte civilă în dosarul penal.

De la fraudarea APIA, la evaziune fiscală

Procurorii anticorupţie au mai susţinut că, un an mai târziu, acelaşi cetăţean italian a cerut rambursarea de TVA în baza unor operaţiuni fictive.
„În cursul anului 2012, inculpatul Fedele Giuseppe a depus la organele fiscale un document prin care a încercat să solicite decontarea taxei pe valoare adăugată (1.254.904 lei), pentru luna februarie 2012, aferentă unei facturi emise de societatea reprezentată de Lucaccioni Paolo.

Solicitarea de rambursare a TVA, aferentă facturii respective, a fost formulată fără temei întrucât avea la bază înregistrarea și evidențierea în contabilitate a unor cheltuieli și operațiuni fictive“, au mai explicat procurorii DNA.
Inculpaţii au fost acuzaţi de folosirea de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri UE, tentativă la stabilirea cu rea-credință a taxelor sau contribuțiilor şi evaziune fiscală.

Celălalt cetăţean italian amintit de DNA şi-a recunoscut faptele şi a încheiat unui acord de recunoaștere a vinovăției.

Condamnat definitiv pentru fraudarea APIA

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinţi, instanţă care s-a pronunţat în noiembrie 2021. Cetăţeanul italian a fost condamnat la cinci ani şi doup luni de închisoare. Firma administrată de inculpat a fost amendată cu 900.000 de lei. În plus, instanţa a dispus dizolvarea firmei. De asemenea, judecătorii au dispus ca cei doi inculpaţi să achite prejudiciul adus APIA.

Hotărârea Tribunalului Mehedinţi a fost atacată cu apel de părţile din dosar la Curtea de Apel Craiova. Pe 20 ianuarie, judecătorii craioveni au dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Instanţa a constatat că infracţiunea de tentativă la stabilirea cu rea-credință a taxelor sau contribuțiilor s-a prescris. Cetăţeanul italian a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. A fost obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la DGASPC Dolj sau la Termo Craiova. 

Firma administrată de inculpat a primit o amendă de 300.000 de lei. Ca pedeapsă complementară i-a fost interzis să participe la procedurile de achizitii publice pe o durata de 2 ani.

Instanţa a mai constatat că inculpaţii au achita suma de 3.694.371 lei în cursul judecăţii. Au fost obligaţi să achite APIA 4.560.148 lei, plus dobânzi şi penalităţi.

Exit mobile version