Acasă Eveniment Cinci români, condamnați în SUA pentru înșelăciuni pe internet

Cinci români, condamnați în SUA pentru înșelăciuni pe internet

Schema hackerilor a făcut peste 900 de victime

Cinci români au fost condamnați la închisoare în Statele Unite pentru înșelăciuni pe internet și spălare de bani cu ajutorul criptomonedelor.

Schema hackerilor a făcut peste 900 de victime, iar prejudiciul este de câteva milioane de dolari, potrivit www.justice.gov.

Cea mai mare pedeapsă, de peste 7 ani de închisoare, a primit-o Ionuţ-Răzvan Sandu, de 35 de ani, care a fost acuzat de că păcălea persoane pe internet prin intermediul unor site-uri de licitații și vânzări.
Ceilalţi patru români condamnaţi sunt:

  • Rafael-Liviu Cucu, de 33 de ani, condamnat la 61 de luni;
  • Alexandru-Cătălin Calin, de 40 de ani, condamnat la 61 de luni;
  • Ciprian-Ionuţ Filip, de 37 de ani, condamnat la 70 de luni;
  • Gabriel Constantin Georgescu, de 37 de ani, condamnat la 63 de luni.

Cum funcţiona frauda

Schema era simplă: erau promovate și vândute produse fictive. Grupul infracțional, din care făceau parte 28 de persoane, a dezvoltat în 2014 un serviciu care le permitea hackerilor din SUA să spele veniturile obținute din fraudarea licitațiilor online. 

Georgescu și Filip au postat reclame false pe site-uri web de licitații și vânzări online, pentru bunuri care nu existau de fapt. Au creat conturi online fictive și au postat aceste reclame pentru a comunica cu victimele, uneori folosind identitățile furate ale unor americani pentru a face acest lucru. 

Pentru a convinge victimele să trimită bani pentru bunurile promovate, grupul folosea diverse metode și le oferea facturi care conțineau mărcile unor companii cunoscute.

Banii primiți de la cei înșelați erau apoi convertiți în criptomonede și trimiși către Ionuț-Răzvan Sandu, Rafael-Liviu Cucu și Alexandru Cătălin Călin. La rândul lor, ei converteau criptomonedele în moneda fiat.

Și-a recunoscut vinovăția în aprilie 2022, iar acum a fost condamnat la închisoare, conform Departamentului de Justiție al SUA.

Acesta ar fi spălat peste 3 milioane și jumătate de dolari, bani convertiți apoi într-o monedă digitală.

Este cel de-al 24-lea membru al grupului infracțional care a fost condamnat.

Exit mobile version