Acasă Eveniment Infirmieră, acuzată că și-a ucis cele trei fiice

Infirmieră, acuzată că și-a ucis cele trei fiice

Femeia susține că este nevinovată

Roula Pispirigo. de 34 de ani, inculpată pentru că şi-a ucis cele trei fiice în trei ani, este judecată începând de astăzi la Atena.

Acest caz care a stârnit un val de furie în Grecia, potrivit hellas.postsen.com.
Roula Pispirigou, din Patras, este judecată pentru moartea fiicei sale, Georgina, de 12 ani. Se fac cercetări și pentru moartea celorlalte două feti?e ale sale, Malena, de 6 ani, și Iris de doar 6 luni.
Alături de mama din Patras va sta cunoscutul criminolog Alexis Kougias, care este chemat să o apere.
Roula Pispirigou este acuzată de tentativă de omor și ucidere din culpă în urma morții fiicei ei mai mari.

Posibilă amânare

Potrivit informațiilor, există posibilitatea ca Alexis Kougias să solicite amânarea procesului.
După cum relatează site-ul web Pelop.gr, motivul este că Alexis Kougias mai are astăzi pe rol un alt caz grav, care este chiar expus riscului de prescripție.

Potrivit acelorași informații, Alexis Kougias a declarat că detenția de 18 luni a clientului său se încheie în noiembrie anul viitor, așa că aprecierea sa juridică este că se va acorda o amânare și astfel tânăra de 34 de ani nu va sta în bancă, decât câteva minute.

Va pleda nevinovată

După cum a spus Kougias, Roula Pispirigou va susține că este nevinovată și că cele trei feti?e au murit în trei ani din cauza unei boli autoimune rare.

Se reamintește că mărturiile medicilor și asistentelor, precum și constatările medico-legale ale lui Karakoukis – Kalogria și Nikos Raikos, sunt în totală contradicție cu spusele acesteia, având în vedere că vorbesc despre existența unei cantități mari de ketamină găsită în corpul Georginei. Aceasta a fost cauza care a dus la moartea ei.

Cronologia cazului

Totul a început în aprilie 2019, când Malena, în vârstă de 3,5 ani (al doilea copil din familie) și-a dat ultima suflare în timp ce era internată la Spitalul Oncologic de Copii „Elpida” cu leucemie. Nimeni nu poate da o explicație, deoarece, potrivit medicilor care o însoțesc, starea copilului s-a stabilizat și se ameliora constant. Examinarea la Serviciul de Medicină Legală din Atena a concluzionat că moartea ei s-a datorat „insuficienței hepatice”, care a fost contestată și este acum reexaminată de o comisie de medici condusă de Nikos Karakoukis.

Aproape 11 luni mai târziu, în martie 2020, doar Irida, în vârstă de 6 luni (al treilea copil al familiei), și-a dat ultima suflare în pătuțul ei, în timp ce Roula Pispirigou și sora ei erau acasă. Familia fetei a apelat la Serviciul de Medicină Legală din Ioannina unde s-a hotărât că decesul bebelușului s-a datorat unei rare „agenezii pleoapelor”. Aceasta este o concluzie care a fost contestată de medici și legiști, întrucât este o boală degenerativă care nu se justifică la un bebeluș de doar 6 luni.

Epilogul celor trei fete va fi scris la sfârșitul lunii ianuarie 2022 la Spitalul de Copii din Atena, când Georgina de 9 ani (copilul cel mai mare al familiei din Patras) „dispare”. Fata ar fi avut o problemă cu inima, lucru care nu a fost confirmat de analizele făcute la Spitalul Karamandane din Patras și Centrul de Chirurgie a Inimii Onassios din Atena. Cu toate acestea, din cauza raportului medico-legal pentru sora ei mai mică (inclusiv Irida, în vârstă de 6 luni), i s-a pus un stimulator cardiac ca măsură de precauție. Cu toate acestea, nimic nu poate justifica moartea ei subită, în timp ce testul părinților pentru o genă ereditară nu arată nimic.

Reacția elenilor

Roula Pispirigou, de profesie infirmieră, supranumită de media elene ‘Medeea timpurilor moderne’ sau ‘Medeea din Patras’, oraşul din vestul Greciei de unde ea este originară, susţine că este nevinovată, de la arestarea sa în martie 2022.

Acest presupus triplu infanticid, într-o ţară unde crimele sunt rare, a stârnit furie şi o mare dezbatere mediatică.

În aprilie anul trecut, guvernul grec a fost nevoit să lanseze un apel la „calm” în urma îndemnurilor la moarte adresate femeii şi să ceară populaţiei să îi lase pe anchetatori să îşi facă treaba.

La puţin timp după arestarea sa, acuzata, flancată de poliţişti puternic echipaţi şi purtând căşti, era protejată de o vestă antiglonţ în timpul sosirii sale haotice la Palatul de Justiţie din Atena.

Au fost de asemenea desfăşurate forţe speciale în timp ce mulţimea striga ‘Criminalo, recunoaşte-ţi crima’.

Printre manifestanţi, o femeie a declarat la televiziune: „Dacă chiar a făcut asta, trebuie spânzurată. Asta e tot!”.

Pe faţada domiciliului său din Patras, unde s-a adunat de asemenea o mulţime furioasă, necunoscuţi au scris: „Moarte ucigaşilor de copii”.

Aceste comportamente populare se explică parţial prin statutul mamei în Grecia, deşi patriarhatul rămâne unul din simbolurile culturii elene, în ciuda progreselor din ultimii ani.

„Există o duritate (specială) faţă de mamele care comit infanticid deoarece persistă reprezentări şi idealuri în jurul maternităţii”, spune pentru AFP psihologul şi psihanalistul Sophie Marinopoulos, specialistă în mame care comit infanticid.

„Mama trebuie să se sacrifice pentru copiii săi şi nu să îşi sacrifice copiii. Acest lucru este foarte important în ţările mediteraneene”, adaugă ea.

„Oamenii nu pot scuza faptul că ea a ucis, conform acuzării, nu unul, ci trei copii, iar asta în momente diferite”, spune şi Effi Lambropoulou, profesoară de criminologie la Universitatea Panteion din Atena.

Interviuri cu mama acuzată

Posturile de televiziune private sunt de asemenea arătate cu degetul, deoarece nu au ezitat să o intervieveze pe acuzată prin telefon din închisoare.

Tatăl fetelor, precum şi mama femeii au făcut de asemenea numeroase declaraţii în media.

Televiziunile „se concentrează în primul rând pe emoţiile telespectatorilor”, explică Effi Lambropoulou. „Aceste informaţii ajung apoi, exagerate, pe reţelele de socializare, unde nu există nici cel mai mic control”, adaugă specialista.

Roula Pispirigou a contribuit ea însăşi la această tornadă chiar înainte de arestare, „sunând” din proprie iniţiativă la televiziune sau „acceptând să fie intervievată cu soţul său”, potrivit lui Effi Lambropoulou.

Exit mobile version