Acasă Eveniment Judecaţi pentru înscenarea mai multor accidente rutiere

Judecaţi pentru înscenarea mai multor accidente rutiere

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins contestaţiile formulate de 19 inculpaţi, deferiţi justiţiei alături de alţi 17 pentru înșelarea unor societăți de asigurări. În urma hotărârii Curţii de Apel Craiova, care este definitivă, Tribunalul Dolj poate începe judecarea celor 36 de inculpaţi. Printre infracțiunile reținute de anchetatori se mai numără constituirea unui grup infracțional, falsul în înscrisuri și în declarații, dar și uzul de fals. Alți doi inculpați sunt acuzați că ar fi încercat să șantajeze o expertă ca să modifice un raport de expertiză.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, infracțiunile ar fi fost comise de inculpați în perioada 2010-2014. Gruparea infracțională ar fi fost constituită de trei bărbaţi.

”În perioada anilor 2010-2014, inculpații M.I., N.C.S. și M.D. au constituit un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de înşelăciune prin inducerea în eroare a mai multor societăți de asigurări cu ocazia deschiderii și avizării unor dosare de daună pentru accidente rutiere, care în realitate nu s-au produs ori s-au produs în alte împrejurări decât cele descrise de către proprietarii sau utilizatorii autoturismelor, in scopul obținerii, în mod nejustificat, a unor sume de bani reprezentând despăgubiri”, au precizat anchetatorii.

Firmele de asigurări ar fi fost induse în eroare cu ocazia deschiderii dosarelor de daună.

Expertă șantajată prin Whatsapp

Procurorii mai susțin că, în februarie 2020, unul dintre inculpați ar fi încercat să șantajeze persoana care realizase un raport de expertiză în acest dosar.

”Inculpata P.B.L. i-a pus la dispoziție inculpatului M.I., prin intermediul aplicației Whatsapp, pasaje din teza de doctorat a expertei L.G.D., pe care le-a considerat că ar fi fost plagiate, pe care acesta să le folosească în acțiunea de constrângere a expertei să îşi modifice concluziile raportului de expertiză în sens favorabil inculpaților şi contrar celor constatate în urma examinării materialului pus la dispoziție de către organul judiciar”, au mai explicat procurorii.

În zilele de 11 și 12 februarie 2020, experta a primit mesaje în care era amenințată că ”există un grup de persoane care se vor apăra chiar și prin măsuri extreme”, după cum au mai explicat oamenii legii.

Judecaţi pentru înscenarea unor accidente rutiere

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj la începutul lunii noiembrie 2020. Printre infracțiunile reținute de anchetatori se numără constituirea unui grup infracțional, înșelăciunea, falsul în înscrisuri și în declarații, dar și uzul de fals. Cei doi inculpați care au încercat să șantajeze experta din dosar sunt acuzați de instigare, respectiv complicitate la infracțiunea de șantaj.

Procedura de cameră preliminară a durat până pe 9 decembrie 2021, când Tribunalul Dolj a dispus începerea judecării celor 36 de inculpaţi.

Hotărârea instanţei a fost contestată de 19 dintre inculpaţi la Curtea de Apel Craiova. În iulie, instanţa a respins ca nefondate contestaţiile inculpaţilor. În urma hotărârii Curţii de Apel Craiova, judecătorii de la Tribunalul Dolj pot fixa primul termen de judecată în acest dosar. 

Exit mobile version