Acasă Eveniment (VIDEO) Procurorul general al Republicii Moldova, reținut

(VIDEO) Procurorul general al Republicii Moldova, reținut

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, a fost reţinut marţi, 5 octombrie, după ce a fost suspendat din funcţie. De asemenea, a fost reţinută şi soţia şefului Procuraturii. Totul s-a întâmplat în jurul orei 18.00, atunci când Stoianoglo urma să susţină un briefing de presă pe subiectul suspendării sale din funcţie

Procurorul Victor Furtună, din cadrul Procuraturii Anticorupție, a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General Alexandr Stoianoglo. Anunțul a fost făcut de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, potrivit deschide.md.

„Acum câteva minute în urmă am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Cnform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”. De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General. Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii”, a scris ministrul.

Potrivit acestuia, deși legea prevede că Consiliul Superior al Procurorilor se convoacă în ședință în 5 zile de la intervenirea unei astfel de situații, Litvinenco consideră că este nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare chiar astăzi, pentru a selecta și a propune Președintelui țării un Procuror General interimar.

Amintim că CSP l-a desemnat astăzi pe Victor Furtună în calitate de procuror care va examina legalitatea mai multor acțiuni întreprinse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Este vorba despre implicarea șefului Parchetului General în dosarul „Laundromat”, decizia de a renunța la învinuirile aduse controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, dar și altele.

Exit mobile version