Acasă Eveniment Fănel Trandafir rămâne cu „insula” din complexul Big

Fănel Trandafir rămâne cu „insula” din complexul Big

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tranşat, după mai mulţi ani de judecată, litigiul dintre două firme care deţin spaţii în Complexul Big din cartierul Craioviţa Nouă. Este vorba de societăţile SC Alia şi SC Legume Fructe, ultima fiind reprezentată de omul de afaceri craiovean Fănel Trandafir. SC Alia a cerut în instanţă ca SC Legume şi Fructe să-i lase în deplină proprietate Hala Agroalimentară Craiovița Nouă(153 mp în exteriorul halei și 310 mp în interiorul halei). A obţinut numai 30 de mp şi despăgubiri de aproape 10.000 de lei.

Cele două societăţi amintite sunt în litigiu de ani buni. Obiectul litigiului a fost zona centrală a Big-ului, cunoscută drept „insulă“, deținută de SC Legume Fructe SA. În acea zonă își desfășoară activitatea mai mulți agenți comerciali. Restul complexului comercial este deținut de SC Alia.

În 2015, SC Alia a cerut în instanţă ca SC Legume Fructe să-i lase în deplină proprietate Hala Agroalimentară. Este vorba de 153 mp în exteriorul halei și 310 mp în interiorul halei. SC Alia a mai reclamat un prejudiciu de aproape 200.000 de euro, plus 5.532 euro pe lună pentru lipsa de folosinţă până la data predării.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj în mai 2015. După mai multe termene de judecată, în martie 2018, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Mehedinţi. Instanţa s-a pronunţat în decembrie, acelaşi an. Judecătorii au admis în parte acţiunea SC Alia şi a obligat SC Legume Fructe să-i lase în posesie suprafaţa de 30 mp. De asemenea, instanţa a dispus ca SC Legume Fructe să achite suma de 9.775 lei. Acestă sumă reprezintă prejudiciul ca urmare a lipsei de folosinţă în perioada mai 2012 – mai 2015. De la acea dată, SC Legume Fructe trebuia să achite 271 de lei pe lună până la eliberarea terenului.

Două titluri de proprietate, terenuri suprapuse

Pe scurt, instanţa a reţinut că fiecare societate a reclamat dreptul de proprietate al terenului cu pricina. Este vorba de un certificat de atestare a dreptului de proprietate emis în octombrie 2006 de CJ Dolj în cazul SC Alia. SC Legume Fructe are un certificat de atestare a dreptului de proprietate din iulie 2004, emis de MADR.

„Din rapoartele de expertiză efectuate în cauză rezultă că între terenurile identificate ale părților, potrivit celor două certificate de atestare a dreptului de proprietate există o suprapunere pe o suprafață de 490 mp, aceasta regăsindu-se în ambele certificate de atestare a dreptului de proprietate(…).

Așa cum s-a arătat, din raportul de expertiză rezultă că singura suprafață ocupată în plus de către pârâtă, ce nu este inclusă în certificatul de atestare al dreptului de proprietate emis pe numele său este suprafața de 30 mp, identificat pe schița anexă ca fiind S2.

Prin urmare, se consideră că reclamanta este îndreptățită a solicita de la pârâtă despăgubiri pentru dauna efectivă pe care a suportat-o și o suportă prin aceea că nu se poate folosi în mod liber de suprafața de teren ca fiind identificată S2″, se arată în hotărârea instanţei.

Fănel Trandafir rămâne cu „insula”

Hotărârea Tribunalului Mehedinţi a fost atacată cu apel de cele două societăţi la Curtea de Apel Craiova. În noiembrie 2019, judecătorii craioveni au respins apelurile formulate de reclamat şi pârât.

A urmat recursul, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Miercuri, pe 23 iunie, instanţa a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. A fost respins recursul formulat de SC Alia, aşa că SC Legume Fructe rămâne cu „insula” din Big.

Scandalul din Big

În septembrie 2014, în complexul Big a izbucnit un scandal între reprezentanții celor două societăți comerciale.

Atât agenții comerciali din acea zonă, cât și Fănel Trandafir au acuzat că, peste noapte, reprezentanții SC Alia au împrejumuit „insula“ cu rafturi. În schimb, reprezentanţii SC Alia l-a acuzat pe Fănel Trandafir că a făcut scandal, a amenințat și a distrus mai multe rafturi.

După scandal, reprezentanții SC Alia au depus o plângere la Secția 5 Poliție Craiova.
În noiembrie 2015, procurorii au dispus renunțarea la urmărirea penală față de Fănel Trandafir pentru distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice. Soluția anchetatorilor a fost contestată în instanță de SC Alia. În iulie 2016, Judecătoria Craiova a retrimis dosarul la Parchet pentru continuarea cercetărilor pentru infracțiunea de tulburarea ordinii și liniștii publice. Ulterior, procurorii au dispus clasarea cauzei și pentru această infracțiune.

A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version