Acasă Eveniment Executor judecat în al doilea dosar de abuz în serviciu

Executor judecat în al doilea dosar de abuz în serviciu

Procurorii DNA susţin că, în acest dosar, inclpatul ar fi prejudiciat CEO cu aproape 1,5 milioane de lei.

Procurorii DNA au anunţat, ieri, trimiterea în judecată a unui executor judecătoresc. Acesta este acuzat că ar fi prejudiciat Complexul Energetic Oltenia(CEO) cu aproape 1,5 milioane de lei. Este al doilea dosar în care executorul a fost deferit justiţiei de procurorii DNA din Craiova. În primul dosar, în care este acuzat că ar fi păgubit CEO cu alţi aproape 6 milioane de lei, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Sentinţa a fost dată de Curtea de Apel Craiova în octombrie 2020. În prezent, acest dosar este pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţă care judecă apelul formulat de inculpat.

Potrivit anchetatorilor, inculpatul a fost deferit justiţiei pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite şi spălarea banilor.

Procurorii DNA susţin că faptele ar fi fost comise de inculpat între anii 2015-2019.

„În perioada 2015 – noiembrie 2020, inculpatul Gagiu Nicolae, în calitatea menționată mai sus, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, în contextul desfășurării a trei proceduri de executare silită, ar fi cauzat un prejudiciu debitorului Societatea Complexul Energetic Oltenia SA în valoare de 1.485.325 lei lei concomitent cu obținerea pentru sine a unui folos necuvenit în același cuantum.
Concret, deși prin deciziile instanțelor s-a dispus în mod definitiv întoarcerea la debitor a sumelor executate silit de către executorul judecătoresc, acesta ar fi transferat și ulterior ar fi retras din contul de consemnare, în interes personal, suma totală menționată mai sus”, au precizat anchetatorii.

Executor judecat la Curtea de Apel Craiova

Procurorii DNA mai spun că inculpatul ar fi achiziţionat un imobil cu banii restraşi din contul de consemnare.

„De menționat este faptul că, în perioada octombrie – noiembrie 2020, în condițiile în care inculpatul știa că este cercetat în prezentul dosar penal, ar fi efectuat din nou acte de executare silită cu încălcarea dispozițiilor legale, în aceeași modalitate.
O parte din bani dobândiți în modalitatea de mai sus ar fi fost folosiți de inculpatul Gagiu Nicolae la cumpărarea unui imobil, iar ulterior, în scopul de a disimula originea ilicită a banilor folosiți pentru achiziția respectivă, l-ar fi donat unei rude”, au mai explicat anchetatorii.

Acest dosar a fost înregistrat pr rolul Curţii de Apel Craiova, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.

În februarie, procurorii DNA au anunţat reţinerea inculpatului în acest dosar.

10 ani de închisoare în primul dosar

În noiembrie 2018, acelaşi executor a fost trimis în judecată în alt dosar. Este vorba de unul în care a fost acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

Procurori DNA au susţinut atunci că inculpatul a prejudiciat CEO cu aproape 6 milioane de lei.

„În perioada 15 aprilie 2014 – mai 2018, inculpatul Gagiu Nicolae, în calitatea menționată mai sus, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, în contextul desfășurării a șase proceduri de executare silită, a cauzat un prejudiciu debitorului Societatea Complexul Energetic Oltenia SA concomitent cu obținerea pentru sine a unui folos necuvenit în cuantum de 5.924.320 lei”, au precizat procurorii DNA.

În octombrie, anul trecut, Curtea de Apel Craiova a dat o primă sentinţă în acest dosar. Inculpatul a fost condamnat la 10 ani de închisoare. În plus, a fost obligat să achite CEO suma de 5.924.320 lei drept daune materiale.

Sentinţa a fost atacată cu apel de inculpat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Următorul termen a fost stabilit de instanţă pentru data de 14 mai.

A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version