Acasă Eveniment Persoană fără adăpost, obligată de instanţă să achite renovarea Facultăţii de Mecanică

Persoană fără adăpost, obligată de instanţă să achite renovarea Facultăţii de Mecanică

Un incendiu a izbucnit marți noapte la o casă din comuna Scoarța, județul Gorj
Un incendiu a izbucnit marți noapte la o casă din comuna Scoarța, județul Gorj

Un bărbat de 64 de ani a fost obligat de instanţe să achite aproape 1,5 milioane de lei, contravaloarea renovării unui imobil aparţinând Facultăţii de Mecanică din Craiova. Bărbatul a fost găsit vinovat pentru izbucnirea incendiului din aprilie 2018, în urma căruia a ars mansarda imobilului. Judecătorii craioveni au reţinut că inculpatul este o persoană fără adăpost, motiv pentru care nici nu s-a prezentat în instanţă.

Pompierii doljeni au fost solicitaţi să intervină, în dimineaţa zilei de 9 aprilie 2018, pentru stingerea unui incendiu care cuprinsese un imobil al Facultăţii de Mecanică.
Pompierii s-au deplasat la faţa locului cu cinci autospeciale şi au constatat că ardea mansarda laboratoarelor secţiei Autovehicule Rutiere. La acea dată, reprezentanţii ISU au precizat că intervenţia a fost una complexă din cauza faptului că în curtea interioară, dar şi pe strada adiacentă respectivului imobil, erau parcate mai multe autovehicule. În urma incendiului nu s-au înregistrat victime. A fost însă distrusă mansarda pe o suprafaţă de mai bine de 300 de metri pătraţi. Tot atunci, pompierii au stabilit drept cauză probabilă a incendiului focul făcut în spatele clădirii de persoane necunoscute.

Persoană fără adăpost, acuzată de distrugere din culpă

În urma anchetei s-a stabilit că incendiul a fost provocat de o persoană fără adăpost, care a uitat o lumânare aprinsă. Este vorba de un bărbat de 64 de ani, care înnopta frecvent în campusul universitar.
„În noaptea de 08/09.04.2018 în jurul orelor 02.00, a aprins o lumânare care se afla lângă un cauciuc, pe care a lasat-o nesupraveheată, după care a plecat către un non-stop pentru a-și cumpăra țigări, fără să realizeze că lumânarea rămâne aprinsă și nesupravegheată. În jurul orelor 04.00, când s-a întors, a observat incendiul izbucnit. În încercarea de a-l stinge, hainele pe care le purta au ars”, au reţinut anchetatorii.

În faţa anchetatorilor, bărbatul de 64 de ani a recunoscut și regretat fapta comisă.
Bărbatul a fost trimis în judecată în august 2018, pentru distrugere din culpă.

Amendat şi obligat să achite renovarea clădirii

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanţă care s-a pronunţat în vara anului trecut. Judecătorii craioveni au explicat că inculpatul nu s-a prezentat în faţa instanţei.

„Inculpatul nu a fost audiat, deși s-au făcut nenumărate acte de căutare în ceea ce îl privește pe inculpat, având în vedere și că este o persoană fără locuițnă, solicitându-se eventual e procese-verbale de contravenție ale acestuia și punând în vedere organelor de poliție să precizeze dacă acesta este cunoscut ca locuind în vreo zonă a Municipiului Craiova.
Instanța nu poate reține reaua-credință a inculpatului prin neprezentarea în fața instanței, deoarece este o persoană fără adăpost, care cel mai probabil nu are cunoștințe juridice și nu poate realiza consecințele neprezentării în instanță”, se arată în hotărârea instanţei.

Inculpatul a primit o amendă penală de 1.500 de lei pentru distrugere din culpă. De asemenea, bărbatul a fost obligat să achite Universităţii din Craiova suma de 1.446.874 lei, reprezentând daune materiale.

Procurorii au contestat hotărârea instanţei

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a formulat apel împotriva hotărârii instanţei. Pe 1 februarie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat.
„Respinge, ca nefondat, apelul declarat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, a dispus instanţa.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version