Acasă Eveniment Pedeapsă cu suspendare în cazul femeii lăsată să moară pe asfalt

Pedeapsă cu suspendare în cazul femeii lăsată să moară pe asfalt

Poliţiştii au stabilit că şoferul bulgar nu a acordat prioritate de trecere femeii care traversa regulamentar.

Judecătorii din Filiaşi au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare un cetăţean bulgar acuzat că, în urmă cu trei ani, a provocat un accident mortal. Accidentul a avut loc în Filiaşi, pe data de 24 octombrie 2017. O femeie de 67 de ani, care traversa strada regulamentar, a murit după ce a fost lovită de un autocar condus de şoferul bulgar.
Pentru că toate ambulanțele din Filiași erau ocupate, la locul accidentului a fost trimisă o ambulanță SMURD din municipiul Craiova, de la o distanță de aproape 40 de kilometri. Între timp, în lipsa ambulanţelor, femeia a fost transportată la spital cu o autoutilitară. După câteva ore, femeia accidentată a decedat la Spitalul de Urgență Craiova.

Gazeta de Sud prezenta, în urmă cu trei ani, problemele cu care se confrunta Serviciul de Ambulanță Dolj. Acestea au ieşit la iveală după un accident produs în Filiaşi, pe data de 24 octombrie 2017. Accidentul a avut loc pe bulevardul Racoţeanu, la aproximativ doi kilometri de spitalul din oraş.
Poliţiştii au stabilit atunci că victima, o femeie de 67 de ani, a traversat strada regulamentar.

„O femeie de 67 de ani, din orașul Filiaşi, pensionară, s-a angajat în traversarea bulevardului Racoţeanu, pe trecerea de pietoni din dreptul Primăriei Filiaşi. A fost lovită şi proiectată pe asfalt de un autocar înmatriculat în Franţa, care rula din direcţia Drobeta-Turnu Severin către Craiova, fiind condus de I.M., de 25 de ani, cetăţean bulgar, posesor al permisului de conducere cu vechime din anul 2013”, au precizat atunci poliţiştii doljeni.
Şoferul bulgar a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Ambulanță trimisă din Craiova la un accident produs aproape de Spitalul din Filiași

Cel care a sunat la 112 a fost primarul orașului Filiași, Costeluș Gheorghe Ilie. Acesta a povestit pentru Gazeta de Sud că a ajuns la locul accidentului după câteva minute, iar operatoarea de la 112 i-a explicat că nu există nici o ambulanță disponibilă. În final, împreună cu fiul victimei, au hotărât să o transporte pe femeie la spital cu o autoutilitară.
După 10 minute, la unitatea medicală a ajuns şi ambulanţa SMURD trimisă de la Craiova. După ce a fost stabilizată, vitcima accidentului a fost transportată la Spitalul de Urgenţă Craiova cu ambulanţa SMURD.
În cursul nopții, din cauza complicațiilor survenite, femeia a decedat.

La acea vreme, conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Dolj a explicat că, la ora accidentului, toate echipajele din Filiaşi erau ocupate. Acesta este şi motivul pentru care a fost trimisă o ambulanţă de la Craiova. A fost solicitat şi elicopoterul SMURD, însă nu s-a putut zbura din cauza condițiilor meteo.

Trecere de pietoni lipsă

Şoferul bulgar a fost trimis în judecată în iulie, anul trecut. Anchetatorii au reţinut că bărbatul nu a acordat prioritate de trecere femeii de 67 de ani.
În urma expertizei criminalistice s-a mai stabilit că, la data accidentului, trecere de pietoni nu era marcată corespunzător.

„Locul prin care victima s-a angajat în traversare nu era, la momentul producerii evenimentului rutier, semnalizat corespunzător, fiind semnalizat doar prin indicator de informare cu semnificația „trecere de pietoni”, nefiind identificat și marcajul aferent semnalizării”, s-a stabilit în urma anchetei.
Totuşi, expertiza a mai arătat că „acest fapt nu este determinant în producerea evenimentului rutier, întrucât conducătorul auto avea obligativitatea adaptării la condițiile de trafic”.

De altfel, pe 25 octombrie 2017, oamenii legii au explicat că DRDP Craiova, care are în administrare DN6, a fost sancţionată cu 7.250 de lei. Motivul a fost că marcajul pietonal din acea zonă nu fusese aplicat după reabilitarea drumului.

Pedeapsă cu suspendare în cazul femeii lăsată să moară pe asfalt

Acest dosar a fost întregistrat pe rolul Judecătoriei Filiaşi pe 8 iulie 2019. Instanţa l-a găsit vinovat pe şoferul bulgar. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Inculpatul şi-a recunoscut fapta şi a beneficiat de o reducere a pedepsei.

„Condamnă pe inculpatul I.M., fără antecedente penale, la pedeapsa închisorii de 2 ani, pentru săvârşirea la data de 24.10.2017 a infracţiunii de ucidere din culpă. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani”, se arată în hotărârea instanţei.

Firma de asigurări la care era asigurat autocarul condus de cetăţeanul bulgar a fost obligată să achite rudelor femeii decedate sumele totale de 60.000 de euro şi 60.000 de lei drept daune morale. În plus, trebuie să achite aproximativ 20.000 de lei drept daune materiale.

Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de către părţile civile. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova vineri, pe 9 octombrie. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 15 decembrie.

A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version