Acasă Eveniment Fost primar PSD, condamnat definitiv pentru abuz în serviciu

Fost primar PSD, condamnat definitiv pentru abuz în serviciu

Fost primar PSD, condamnat definitiv pentru abuz în serviciu
Fostul primar a fost acuzat că, în perioada în care a condus Primăria Sadova, a prejudiciat bugetul comunei cu aproximativ 100.000 de lei

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să respingă apelurile formulate în dosarul în care primarul din Sadova în mandatul 2008-2012 a fost acuzat de abuz în serviciu. În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei administratorul unei societăţi comerciale şi contabila comunei Sadova. În mai 2018, fostul edil a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Ceilalţi doi inculpaţi au primit pedepse de trei, respectiv doi ani de închisoare, tot cu suspendare. În urma hotărârii Curţii de Apel Craiova, care este definitivă, inculpaţii rămân cu pedepsele stabilite de instanţă în mai 2018.

Acest dosar de abuz în serviciu a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Aceştia au stabilit că, în martie 2009, edilul Vasile Jianu a încheiat cu o firmă de construcţii un contract în valoare de 480.456 de lei. Contractul privea modernizarea centrului civic din satul Damian, comuna Sadova.
Anchetatorii au susţinut că fostul primar nu ar fi parcurs procedurile legale privind achizițiile publice și ar fi încredințat în mod direct contractul cu pricina.

„În fapt, fără a asigura derularea procedurilor legale din domeniul achizițiilor publice, fără existența unui proiect tehnic, în lipsa unei estimări valorice și fără a fi elaborată documentația de atribuire prin care să se asigure îndeplinirea unor specificații tehnice și a unor cerințe minime de calificare, inculpatul Jianu Vasile, în calitate de reprezentant al Consiliului Local al Comunei Sadova – primar, a încheiat cu SC Gega Construct SRL, reprezentată prin administratorul Costache Ștefan, la 6.03.2009, contractul de execuție nr. 15/06.03.2009 având ca obiect lucrările «Modernizare Centru Civic sat Damian»“, au reținut procurorii craioveni.

Lucrări fictive decontate de Primăria Sadova

În urma anchetei, procurorii craioveni au mai stabilit că acestea nu ar fi singurele nereguli privind acest contract. Anchetatorii au mai precizat că administratorul firmei ar fi întocmit, „în perioada aprilie-iulie 2009, în vederea decontării, patru situații de plată privind cantitățile de lucrări executate la acest obiectiv, prin care a atestat, cu știință, contrar adevărului, executarea unor lucrări în valoare totală de 355.629 de lei, în condițiile în care valoarea lucrărilor real efectuate era inferioară (308.391 de lei)“.

În urma inventarierii lucrărilor, s-a constatat că lipseau 639 mp pavaje, 639 mp substrat de balast, 14 metri de borduri mici și 171 metri de borduri prefabricate.
Contabila a fost acuzată că a semnat ordinele de plată în baza cărora au fost decontate lucrările neexecutate în lipsa documentelor care să justifice executarea și recepția lucrărilor.

Prejudiciul total a fost calculat la suma de 101.657 lei. În toamna anului 2013, firma care a executat lucrările a achitat suma de 20.000 de lei. A rămas de achitat suma de 81.657 de lei, prejudiciul adus bugetului comunei Sadova.

Cei trei inculpaţi, condamnaţi cu suspendare la Judecătoria Craiova

Cei trei inculpați au fost trimiși în judecată în septembrie 2014. Fostul edil a fost acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual. Administratorul firmei a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În schimb, contabila primăriei a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanță care s-a pronunțat pe 31 mai 2018.
Fostul primar a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, ca și administratorul firmei. Contabila a fost condamnată la doi ani de închisoare, tot cu suspendare.
Instanța a admis acțiunea civilă formulată de Primăria Sadova și a dispus ca inculpații să achite suma totală de 81.657 de lei, reprezentând prejudiciul material nerecuperat.

Fost primar PSD, condamnat definitiv

Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. La sfârşitul săptămânii trecute, judecătorii craioveni s-au pronunţat. Instanţa a respins apelurile formulate de procurori şi inculpaţi ca nefondate. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă, aşa că cei trei inculpaţi rămân cu pedepsele stabilite de Judecătoria Craiova.

Fostul edil a candidat și în 2012 și 2016

La alegerile locale din 2012, Vasile Jianu a candidat la Primăria Sadova din partea PSD, însă a pierdut în fața lui Eugen Safta (PDL). La alegerile locale din 2016, deși era judecat pentru abuz în serviciu, PSD l-a susținut tot pe Vasile Jianu. Acesta din urmă a pierdut alegerile tot în fața lui Eugen Safta, care a candidat din partea PNL.

A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version