Acasă Eveniment Bulibășeală cu spălătoriile auto din Craiova

Bulibășeală cu spălătoriile auto din Craiova

Schimbare de macaz în privința spălătoriilor auto din Craiova. Centrul Județean de Coordonare Dolj a dispus, ieri, redeschiderea spălătoriilor auto. Activitatea spălătoriilor auto din Craiova a fost suspendată pe 24 martie, printr-o Hotărâre a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Craiova. Au rămas deschise numai cele care cu jetoane și cele autorizate pentru dezinfecție. La scurt timp au început să ”curgă” amenzile și a izbucnit un adevărat scandal.

Hotărârile autorităților locale și județene se bat cap în cap. Cel puțin în cea ce privește activitatea spălătoriilor auto din municipiul Craiova. Activitatea acestora a fost suspendată printr-o hotărâre a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Craiova pe 24 martie.

„Începând cu data de 24 martie, ora 22.00, se suspendă activitatea spațiilor cu destinația de spălătorii auto, cu excepția spălătoriilor auto de tip self service/self wash (cunoscute sub denumirea de spălătorii cu fise/jetoane) și a celor care sunt autorizate de instituțiile abilitate pentru dezinfecție/deratizare/decontaminare”, prevede hotărârea.

Documentul, care este semnat de primarul Mihail Genoiu, a fost publicat pe data de 27 martie pe pe pagina de internet a Primăriei Craiova.

Unii au susținut că este o măsură abuzivă

Măsura dispusă de autorităție locale a ajuns să fie interpretată de administratorii spălătoriilor. Unii și-au continuat activitatea și nu au fost amendați. Alții au primit amenzi. De exemplu, administratorul unei spălătorii auto din Craiova a explicat pentru GdS că a fost amendat, deși spălătoria este autorizată de DSVSA. În autorizație scria că spălătoria în cauză poate spăla și dezinfecta mijloace de transport produse de origine animală și nonanimală. Cu toate acestea, agenții de la Poliția Locală i-au pus în vedere să-și suspende activitatea.

În schimb, alții au înțeles că pot primi clienții care au asupra lor documentele prevăzute de ordonanțele miltare. ”Cei care au declarație pe propria răspundere și au traseul pe străzile Electroputere și Henri Coandă pot intra în spălătorie”, au anunțat reprezentanții unei alte spălătorii auto.

S-a schimbat schimbarea

Ieri, autoritățile județene au tanșat acestă situație. Au dispus redeschiderea spălătoriilor auto, însă în anumite condiții.

În primul rând, se impune folosirea echipamentelor de protecție de către angajați. ”Societățile comerciale care au ca domeniu de  activitate Spălarea Auto își pot desfașura activitatea cu respectarea strictă de către personalul angajat a normelor de protecție impuse prin Ordonanțele Militare.

Utilizarea pe timpul activității de spălare, a echipamentului de protecție compus din: mască de protecție, mănuși și echipament de lucru (salopetă de lucru). Mănușile se vor schimba după fiecare spălare. Păstrarea distanțelor minime dintre persoane, în vederea evitării oricărui contact direct”, se arată într-o hotărâre a Centrului Județean de Coordonare Dolj. Hotărârea este semnată de inspector-șef Florea Constantin.

Șoferii care merg la spălătoriile auto trebuie să respecte normele privind grupurile de persoane și cele privind distanța de siguranță.

Cine a luat aceste decizii

Potrivit legii, Centrele Județene de Coordonare sunt structuri interinstituționale care se activează în situații de urgență. Centrele Județene de Coordonare sunt compuse din reprezentanții instituțiilor care fac parte din Comitetele Județene pentru Situații de Urgență(CJSU). CJSU Dolj este condus de prefect, iar din comitet fac parte reprezentanți ai mai multor instituții, de la IPJ Dolj și Primăria Craiova, până la DSP Dolj și Compania de Apă Oltenia.

În schimb, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență(CLSU) se constituie la nivelul municipiilor și orașelor. reprezintă organisme interinstitutionale cu atributii în sprijinul managementului situațiilor de urgență.

Președintele CLSU este primarul, iar vicepreședinte este viceprimarul. Printre membrii se numără secretarul municipiului, dar și reprezentanți ai serviciilor publice si ai principalelor institutii din municipiul respectiv.

Exit mobile version