14.1 C
Craiova
joi, 24 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Eveniment Condamnaţi definitiv pentru evaziune cu materiale de construcţii

Condamnaţi definitiv pentru evaziune cu materiale de construcţii

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, luni, apelurile formulate de inculpaţii din dosarul Ambient Sibiu – Mitliv Craiova. Hotărârea judecătorilor bucureşteni este definitivă, aşa că inculpaţii trebuie să execute pedepsele stabilite de Curtea de Apel Craiova. Pedepsele sunt cuprinse între 3 ani şi 4 luni şi 4 ani şi 11 luni de închisoare. Inculpaţii şi mai multe firme au fost acuzaţi că au fost implicaţi într-un circuit comercial fictiv, în urma căruia bugetul de stat a fost păgubit cu peste două milioane de euro.

Procurorii DIICOT au început cercetările în acest dosar de evaziune fiscală în 2013. În urma anchetei s-a stabilit că, în septembrie 2011, în baza unor procuri speciale, craiovenii Robert Dănilă şi Andi Sfîrlogea au obținut dreptul să reprezinte firma PHILKARO LTD, cu sediul în Cipru.

Anchetatorii au explicat că cei doi inculpaţi au urmărit „obţinerea de beneficii financiare prin interpunerea acestei societăţi în relaţii comerciale cu societăţi înmatriculate pe teritoriul României, fapt ce asigură acestora din urmă cadrul necesar sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către statul român, în condiţiile în care livrarea de mărfuri către o societate cu sediul într-un stat membru al Uniunii Europene nu este purtătoare de TVA“.

Ulterior, cei doi au luat legătura cu reprezentanţii SC Ambient SA Sibiu. Cu această ocazie, cele două societăți au încheiat un contract de vânzare-cumpărare. Avea ca obiect livrarea de către SC Ambient SA Sibiu de materiale de construcţii (fier) către PHILKARO LTD. De această activitate s-au ocupat doi angajați ai SC Ambient, au mai susţinut anchetatorii. Este vorba de Daniel Ionescu (manager de vânzări la data semnării contractului) și Răzvan Tănasă (manager în sectorul achiziţiilor).

Livrări fictive de la firma din Cipru

Procurorii DIICOT au mai susţinut că, pentru că nu aveau bani să susțină tranzacția unor importante cantități de mărfuri, Dănilă şi Sfîrlogea au căutat o firmă care să poată achita mărfurile ce urma să fie livrate fictiv de SC Ambient în Cipru. Așa ar fi ajuns cei doi reprezentanți ai PHILKARO LTD la inculpatul Alin Teacă, persoana responsabilă cu achiziţii de marfă din cadrul SC Mitliv Craiova.

Ulterior, Mitliv ar fi acceptat să achiziționeze mărfuri de la Dănilă şi Sfîrlogea, însă nu direct de la firma din Cipru, ci de la mai multe societăți interpuse. Obiectivul ar fi fost obţinerea dreptului de a deduce TVA. Astfel, SC Mitliv Exim SRL a semnat contracte de achiziţie cu SC Miandres SRL Craiova, SC Auto A Car SRL, SC Bocstal SRL Brădești şi SC Serious Team, societăţi aflate sub controlul direct al lui Robert Dănilă şi Andi Sfîrlogea.

„Din analiza rulajelor de cont şi a extraselor bancare ar rezulta că, ulterior, marfa a fost «livrată» de firma din Cipru către societăţi comerciale înmatriculate pe teritoriul României, revenind astfel în ţară, însă numai din punct de vedere scriptic, pentru ca mai departe, în mod direct sau prin intermediul altor firme cu un comportament economic similar (…), marfa să fie «vândută» către beneficiarul final, SC Mitliv Exim SRL“, au mai reținut procurorii DIICOT.
Potrivit procurorilor DIICOT din Craiova, prejudiciul adus bugetului de stat a fost de peste 9,2 milioane de lei.

O parte dintre inculpaţi, condamnaţi în 2017

În martie 2015, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a 14 inculpați. Printre acuzaţiile aduse s-au numărat evaziunea fiscală, constituirea unui grup infracțional organizat și spălarea de bani. În același dosar au fost puse sub acuzare mai multe societăți comerciale, printre care se numără SC Mitliv Impex SRL Craiova, SC Ambient SA Sibiu, SC Bădină Com SRL Băilești și SC Sincotrans SRL Craiova.

Primii șapte inculpați și-au recunoscut faptele, iar în aprilie 2017 au fost condamnați definitiv. Gheorghe Bădină, Mugurel Stănescu și Robert Păceană au fost condamnați la câte doi ani de închisoare. Dănilă a fost condamnat la patru ani și opt luni de închisoare. Andi Sfîrlogea a primit o pedeapsă de cinci ani și opt luni de închisoare. SC Bădină Com SRL Băilești a primit o amendă de 20.000 de lei pentru complicitate la evaziune fiscală.

Condamnaţi definitiv pentru evaziune cu materiale de construcţii

Ceilalți șapte inculpați – Daniel Ionescu, Răzvan Tănasă, Alin Teacă, Dorinel Rogojinaru, Constantin Ulăreanu, Gelu Uglean și Liviu Cioană – au fost judecați în continuare, într-un dosar separat. În acest dosar, Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat pe 8 decembrie 2017.
Daniel Ionescu și Răzvan Tănasă au primit câte 4 ani și 8 luni de închisoare, iar Liviu Cioană a fost condamnat la 4 ani şi 11 luni de închisoare. În schimb, Rogojinaru a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare, iar Uglean a primit o pedeapsă de 3 ani și 8 luni de închisoare.

Instanța a dispus încetarea procesului penal față de Ulăreanu, care a decedat. Instanța a mai dispus ca inculpații și firmele implicate să achite statului suma de 9.238.577 de lei.
De asemenea, SC Mitliv a primit o amendă de 80.000 de lei, SC Ambient una de 55.000 de lei. SC Sicotrans a fost amendată cu 30.000 de lei.

Hotărârea Curții de Apel Craiova a fost atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanţa s-a pronunţat luni, pe 16 decembrie.
Judecătorii bucureşteni au respins apelurile formulate de inculpaţi. Aceştia trebuie să execute pedepsele stabilite de Curtea de Apel Craiova.

A fost achitată o parte din prejudiciu

Înalta Curte a constatat că SC Mitliv a achitat suma de 1.027.305 lei în septembrie 2015, în cursul procedurii de cameră preliminară. Aceeaşi societate comercială a mai achitat o parte din prejudiciu (2,5 milioane de lei) în baza a unor ordine de plată emise în decembrie 2014 și ianuarie 2015.

Doi inculpaţi au ajuns în penitenciar

Poliţiştii doljeni au precizat că, în cursul zilei de luni, doi dintre inculpaţi au fost ridicaţi şi duşi la penitenciar. Primul este Daniel Ionescu, care a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare. Al doilea este Dorinel Rogojinaru, care trebuie să execute o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare. Cei doi au fost încarceraţi în baza mandatelor de executare a pedepselor emise de instanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cum a vrut Otokar să suspende licitaţia Craiovei pentru...

Licitaţia pentru achiziţionarea a 30 de autobuze electrice cu lungimea de circa 12 metri destinate transportului public din Craiova nu a fost suspendată. S-a prelungit doar termenul de depunere a ofertelor.

ȘTIRI GdS

Cum a vrut Otokar să suspende licitaţia Craiovei pentru...

Licitaţia pentru achiziţionarea a 30 de autobuze electrice cu lungimea de circa 12 metri destinate transportului public din Craiova nu a fost suspendată. S-a prelungit doar termenul de depunere a ofertelor.

O femeie şi doi copii, morţi într-un apartament cuprins...

O femeie de 52 de ani şi doi copii de 3 şi 4 ani, pe care îi avea în grijă, au decedat într-un incendiu care a cuprins un apartament din Băileşti.

Care sunt costurile pentru pacienţii Covid internaţi la Infecţioase

Se face lumină în privinţa costurilor cu asistenţa medicală şi tratamentele necesare pentru pacienţii cu coronavirus. Gazeta de Sud a abordat subiectul...

Lecţii în aer liber la o şcoală din Craiova

Lecţii în aer liber la o şcoală din Craiova

CEO vrea să scape de centrala termică din Bariera...

Complexul Energetic Oltenia vrea să scape de Sucursala Electrocentrale Craiova II din Bariera Vâlcii. Aici se produce agentul termic primar pentru încălzirea...

Turnul Eiffel, redeschis după ce a fost evacuat în...

După primirea unei ameninţări cu bombă, Turnul Eiffel a fost evacuat astăzi pentru circa două ore. Anunţul a fost făcut de administraţia...