Acasă Eveniment Pedepse mai „dulci“ în dosarul Zahărul Corabia

Pedepse mai „dulci“ în dosarul Zahărul Corabia

Anchetatorii au stabilit că SC Zahărul Corabia a înregistrat fictiv 10.000 tone de zahăr ca livrare intracomunitară.
Anchetatorii au stabilit că SC Zahărul Corabia a înregistrat fictiv 10.000 tone de zahăr ca livrare intracomunitară.

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dat, miercuri, o sentinţă definitivă într-un amplu dosar de evaziune fiscală. În acest dosar, procurorii DIICOT au reţinut că inculpaţii au făcut comerţ ilegal cu zahar şi alte marfuri prin intermediul a 24 de firme. Instanţa a admis apelurile inculpaţilor şi a condamnat patru dintre ei la câte şapte ani de închisoare. Alţi 12 inculpaţi au primit pedepse cu suspendare. Iniţial, la Tribunalul Dolj, toţi inculpaţii au fost condamnaţi cu executare. Pedepsele primite la tribunal de cei 16 inculpați au însumat 122 de ani de închisoare.

Procurorii DIICOT din Craiova anunţau, în aprilie 2013, trimiterea în judecată a 18 inculpaţi. Aceştia au fost acuzaţi că au format un grup infracţional organizat, specializat în evaziune fiscală. Infracţiunile au fost comise prin intermediul a 24 de firme, multe dintre ele înfiinţate în Bulgaria şi Ungaria.

„Membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând un număr de 24 de societăţi comerciale pentru derularea de activităţi de comerţ ilegale cu zahăr sau alte mărfuri. Ca mod de operare, inculpaţii au înfiinţat în Bulgaria şi Ungaria societăţi comerciale în numele cărora erau efectuate achiziţii intracomunitare de mărfuri din România, scutite de plata TVA. În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente, prin intermediul altor societăţi comerciale, controlate de către membrii grupării“, au explicat anchetatorii.

Evaziune fiscală cu mii de tone de zahăr

Procurorii DIICOT au dat drept exemplu SC Zahărul Corabia, una dintre firmele controlate de mebrii grupării. „Cu titlu de exemplu, prin intermediul uneia dintre societăţi, SC Zahărul Corabia SA, a fost creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 6.300.000 lei, prin înregistrarea fictivă a 10.000 de tone de zahăr, ca fiind livrare intracomunitară“, au mai susţinut anchetatorii.
De altfel, printre cei 18 inculpaţi deferiţi justiţiei s-au numărat Abdalla Rabie, directorul general adjunct al SC Zahărul Corabia, dar şi Victoria Butaru, director economic la aceeași societate comercială.
Anchetatorii au mai precizat că prejudiciul total cauzat prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor a fost de aproximativ 4,5 milioane de euro.

Condamnaţi cu executare la Tribunalul Dolj

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 30 aprilie 2013. Instanţa s-a pronunţat în septembrie 2016, când 16 din cei 18 inculpaţi au fost condamnaţi.
Astfel, Popa Felician, Popa Ana, Dumitru Andrei, Popa Adrian și Chiriac Ion Laurenţiu au fost condamnați la câte zece ani de închisoare, iar Saouma Henri a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare.

Alți șase inculpați – Carşin Costinel, Moandă Costinel, Moandă Silviu, Voiculescu Ion Marius, Duinea Gabriela și Jipescu Iulian Cezar au fost condamnați la câte șapte ani de închisoare. Popescu Daniela și Abdalla Rabie au fost condamnați la câte șase ani de închisoare. Maria Alexandru Adelin și Udrescu Dumitru Cristian au primit câte cinci ani cu executare. Pedepsele primite de cei 16 inculpați au însumat 122 de ani de pușcărie. Două inculpate au fost achitate.

Pedepse mai „dulci“ la Curtea de Apel Craiova

A urmat apelul, iar miercuri, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar.
De dat aacesta, numai patru inculpaţi au primit pedepse cu executare. Este vorba de Popa Felician, Popa Ana, Dumitru Andrei şi Popa Adrian. Cei patru au fost condamnaţi la câte şapte ani de închisoare.

Restul inculpaţilor au primit pedepse cuprinse între doi şi trei ani de închisoare cu suspendare.
În plus, inculpaţii au fost obligaţi să achite statului suma totală de 4.263.245 lei. La acestă sumă se adaugă dobânzile şi penalităţile de întârziere de la data producerii prejudiciului.

Exit mobile version