Acasă Actualitate Cazul Caracal. Poliţişti cercetaţi şi contestaţi

Cazul Caracal. Poliţişti cercetaţi şi contestaţi

Gheorghe Dincă va fi testat cu aparatul poligraf
Gheorghe Dincă va fi supus unei expertize psihiatrice

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat, ieri, că s-a propus cercetarea prealabilă a cinci ofițeri și trei agenți care au intervenit în cazul dispariţiei Alexandrei Măceșanu. În plus, Corpul de control a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal în cazul agentului de poliţie care a preluat apelul venit prin 112 de la Alexandra.

Joi, fata de 15 ani a reuşit să sune în trei rânduri la 112, însă oamenii legii au descins la adresa suspectului abia vineri dimineaţă. În acest context, prietenii şi colegii Alexandrei au decis să protesteze în faţa poliţiei din Caracal. 

Nu mai puţin de nouă poliţişti sunt cercetaţi în cazul dispariţiei Alexandrei Măceşanu, de 15 ani, din Dobrosloveni, Olt. În dimineaţa zilei de miercuri, 24 iulie, Alexandra Măceșanu se urca într-o maşină de ocazie pentru a merge la Caracal. De atunci nu a mai fost văzută în viaţă. După aproximativ 24 de ore de la dispariţia sa, fata a sunat la 112 şi a cerut ajutor. A sunat chiar de trei ori, însă ajutorul nu a mai venit.
Cele trei apeluri au fost făcute între 11.05 şi 11.12. Fata a dat cât de multe detalii a putut, ba chiar a spus că a fost legată cu sârmă şi violată.

Oamenii legii au reuşit să afle de unde s-a sunat la 112 abia joi noapte, iar vineri dimineaţă, la ora 6, au intrat în curtea lui Gheorghe Dincă, de 66 de ani, din Caracal. Acesta a fost arestat preventiv în cursul zilei de sâmbătă, pentru trafic de minori şi viol. Mandatul a fost emis de Tribunalul Dolj, la solicitarea procurorilor DIICOT din Craiova.

Ulterior, avocatul inculpatului a explicat că acesta a recunoscut două crime. Nu este clar însă despre ce crime este vorba. Acelaşi bărbat este suspectat de uciderea unei alte fete. Este vorba de Mihaela Melencu, de 18 ani, din comuna doljeană Dioşti. Pe data de 14 aprilie, fata a plecat către Caracal şi de atunci nu a mai fost văzută.

MAI susţine că au fost luate măsuri

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, ieri, măsurile dispuse în acest caz. Astfel, corpul de control al MAI a descoperit o serie de deficienţe, motiv pentru care a fost demis şeful IPJ Olt şi conducerea Poliţiei Caracal. „Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficiențe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine“, a transmis MAI. 

Un agent este cercetat de Parchet

Mai mult decât atât, opt poliţişti sunt cercetaţi disciplinar, iar în cazul unui agent a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.

„În urma verificării tuturor aspectelor referitoare la modul de intervenție al polițiștilor de la sesizarea privind dispariția unei minore, în data de 24.07.2019, până la prima percheziție la domiciliul suspectului, din data de 26.07.2019, Corpul de control al ministrului a propus (…) cercetarea prealabilă față de 5 ofițeri și 3 agenți. În același timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza și dispune cu privire la situația de fapt reținută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112“, se mai arată în comunicatul făcut public ieri de MAI.

Acuzaţiile aduse poliţistului care a preluat apelul Alexandrei

Surse din rândul anchetorilor au precizat pentru Mediafax că agentul de poliţie care a preluat apelul venit prin 112 nu şi-a făcut treaba. Astfel, agentul de poliţie cu care Alexandra a discutat ar fi dat dovadă de o „atitudine refractară“ faţă de tânără. De asemenea, poliţistul nu s-a implicat şi nu i-a pus Alexandrei mai multe întrebări pentru a fi identificat mai uşor locul în care aceasta este sechestrată.

Agentul nu a consiliat tânăra şi nici nu i-a oferit sfaturi privind comportamentul pe care trebuie să-l aibă în situaţia în care se află, până la sosirea echipajelor de poliţie.
Ieri, prietenii Alexandrei au anunţat că vor merge în faţa sediului Poliţiei din Caracal pentru a protesta faţă de modul în care a fost instrumentat acest caz de dispariţie.

Ucisă după apelurile la 112?

Suspectul în acest dosar, Gheorge Dincă, de 66 de ani, din Caracal, ar fi recunoscut că a ucis-o pe fata de 15 ani joi, în jurul orei 12.00, imediat ce a surprins-o cu telefonul în mână. Potrivit Hotnews, procurorul Georgiana Hosu, adjunctul șefului DIICOT, a declarat duminică seară că suspectul a răpit-o pe fată în scopul exploatării sexuale.

SURSĂMAI
A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version